Бойко Борисов дойде в президентството в компанията на Росен Желязков и Томислав Дончев.

Лидерът на ГЕРБ обяви официално кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател. Румен Радев му връчи първият проучвателен мандат.

Това е голяма отговорност и изпитание предвид силно фрагментирания парламент, посочи държавният глава.

Росен Желязков представи структура и състав на кабинета. Вицепремиер и 19 министри ще помагат на властта.

Вицепремиер и министър на иновациите и растежа е Томислав Дончев.

Даниел Митов е предложен за външен министър. Калин Стоянов остава вътрешен министър. Николай Нанков се връща в МРРБ, след като беше вече министър в третото правителство на Борисов. Социалното министерство отива при Деница Сачева, която вече е заемала този пост. В Министерство на отбраната остава Атанас Запрянов. В Министерството на правосъдието поста си запазва Мария Павлова, в МОН се връща Красимир Вълчев, също се връща в Министерството на здравеопазването - Костадин Ангелов.

Министър на културата ще е Любен Дилов, МЗХ остава под ръководството на Георги Тахов, в МОСВ се връща Ивелина Василева, на Министерството на транспорта остава Георги Гвоздейков. Икономиката отива при Теменужка Петкова, а енергийното министерство - при Делян Добрев. Спортното ведомство отива при Красен Кралев, в туризма остава Евтим Милошев, а на финансите министър остава Людмила Петкова. Атанас Темелков ще е министър на електронното управление.

Припомняме, преди да се стигне до връчването на първия мандат, президентът проведе задължителните консултации с всички парламентарни групи в 50-ото Народно събрание. Те се състояха в рамките на три дни - от понеделник (24.06) до сряда (26.06) включително.

От проведените консултации по-скоро не се видя възможност и желание за съставяне на стабилно правителство. Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов заяви, че партията ще предложи правителство на малцинството. Причината - формацията е първа политическа сила и ще понесе отговорност да предложи кабинет с премиер, министър на отбраната и външен министър.

Румен Радев връчва мандата на ГЕРБ-СДС

Румен Радев връчва мандата на ГЕРБ-СДС

Първа получава папката най-голямата парламентарна група

В проектосъстава на кабинета на ГЕРБ прави впечатление преминаването на министри от предишните кабинети. От една страна много от министрите, които са кадри на ГЕРБ, са от третото правителство на Бойко Борисов като Костадин Ангелов, Деница Сачева, Николай Нанков, Красен Кралев.

Двама министри идват от кабинета на ПП - Георги Гвоздейков, който беше и член на ПП, но с приемането да остане министър в служебното правителство на Димитър Главчев се самоизключи, и Калин Стоянов - за когото обаче още от началото на кабинета на Николай Денков имаше спор чий точно министър е.

Така заедно с Людмила Петкова, Евтим Милошев, Мария Павлова, Атанас Запрянов, Георги Тахов, прескачащите от едното правителство в папката на Росен Желязков са 7, което е над 1/3 от състава.

Самият Росен Желязков беше председател на 49-то Народно събрание според "джентълменското споразумение" между ПП-ДБ и ГЕРБ, но след като стана ясно, че ротацията се проваля, бе свален показно.