Искаме да има ясно коалиционно споразумение, за да е ясно около какво се обединяваме, какво ще се прави и какви са приоритетите на Промяната. Корупцията и съдебната реформа продължават да са теми на ГЕРБ. Няма да отстъпим от това да водим разговори и преговори за коалиционно споразумение, което да включва всички теми. Това заяви заместник-председателят и депутат от ГЕРБ Деница Сачева на брифинг в Партийния дом. Думите на формацията на Бойко Борисов идват в резултат на казаното от премиера акад. Николай Денков, който заяви, че не одобрява коалиционното споразумение на ГЕРБ.

По думите ѝ подписването и преговорите са крайно наложителни, тъй като е време политическото лицемерие да спре. Ясно е, че работим заедно по конкретни теми и приоритети и не приемаме поведението на ПП-ДБ в непрекъснато неглижиране, че ГЕРБ-СДС е първата политическа сила и имаща право да предлага и да изпълнява програмите и приоритетите, с които е избрана от своите гласоподаватели, каза Сачева.

ГЕРБ не очакват бъдещи обещания от господин Денков, а да обясни какво точно е изпълнено. Ако има неизпълнени ангажименти, трябва да бъдем информирани. Намеците за корупционен багаж са нелепи, посочи Сачева. И даде пример, че в правителството има министри, които са обвинени в корупция, такива, които ходят с охрана и такива, които не са обяснили нищо за Чаталджагейт.

"Нека да сме много ясни - борбата с корупцията е основен приоритет на ГЕРБ-СДС и когато говорим за корупция очакваме ясни отговори на всички теми и въпроси, на всички повдигнати съмнения, но това, което искаме е не борба за постове", категорична бе Деница Сачева.

И Кирил Петков отхвърли коалиционно споразумение

И Кирил Петков отхвърли коалиционно споразумение

Настоява първо за разговор за регулаторите, след това за министрите

Нормалната политическа практика е да се сключи коалиционно споразумение и да има хора с ясна политическа отговорност, които да дават отчет и обяснение. Работата на МС е такава, че всеки един министър изпълнява лични приоритети и програми - не се вижда ясно да се изпълнява нито поетият ангажимент, нито пък да има крачка напред, която реално да показва промяна в живота на българските граждани, подчерта Деница Сачева.

Зам.-председателят на ГЕРБ Теменужка Петкова добави, че с коалиционното споразумение искат да покажат пътя, по който ще се реализират приоритетите. Имаме богат управленски опит, знаем и можем да управляваме страната - три пъти имаме кабинет и три пъти премиер бе Бойко Борисов, напомни Петкова.

Тя запита кога ПП-ДБ са искрени - тогава, когато пишат меморандум или тогава, когато търсят и намират плаващи мнозинства.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков посочи, че плаващите мнозинства са резултат от липсата на механизъм на взимане на решения. Това, което се случва е, че има тежки съмнения за корупционни практики в различни министерства. Предлагаме да намерим първо механизъм за взимане на решения, настоя Биков.

Борисов прочел вече Меморандума и готви контра - коалиционно споразумение

Борисов прочел вече Меморандума и готви контра - коалиционно споразумение

Лидерът на ГЕРБ брои кой министър колко пъти е спал в Брюксел и какъв кетъринг е ползвал