Сглобката е сглобка и все още не е коалиция по никакъв начин. Това заяви бившият премиер и настоящ съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков пред журналисти в Партийния дом за предлаганото коалиционното споразумение от страна на ГЕРБ за продължаване на ротацията.

Той напомни, че ПП-ДБ се събрали с ГЕРБ-СДС преди няколко месеца, за да направят реформа и да постигнат справедливост - за да може хората да не се срещат с Нотариуса и Пепи Еврото. Хората искат сигурност, искат да има служби, които да разчитат на тях, хората искат, като отидат в магазина, да знаят, че не ги обират с монополни цени. Това бе задачата на сглобката - първите 9 месеца да се направят добри неща, каза Кирил Петков.

По думите му следващите 9 месеца трябва реално да се случи промяната - институциите да работят за хората. "Сглобката, както я нарекохме, сега трябва да си довърши вторите 9 месеца от тази работа. Ако видим, че ГЕРБ реално са готови да свършат работата и регулаторите работят, че има съдебна система, която работи и че има служби, които работят и са реформирани, след 9 месеца можем да говорим за коалиционно споразумение. Дотогава не можем да говорим за коалиционни споразумение, защото нито хората, нито ние сме уверени, че тези реформи ще се случат докрай", подчерта Петков.

Той очаква да види документа на ГЕРБ, но ПП-ДБ няма да влязат в коалиция, докато не видят, че реформите са се случили.

Кирил Петков обясни, че ако бъде описано как ще се сменят регулаторите, тогава ПП-ДБ ще видят една голяма стъпка напред. На хората им омръзна да ни гледат как излизаме в кулоарите и казваме едно или друго, каза той. "Ние не се казваме "Продължаваме управлението", а се казваме "Продължаваме промяната" - трябва да ни покажат, че промяната ще продължи, за да има шанс и управлението да продължи", категоричен бе Кирил Петков.

Кирил Петков иска темпо от Борисов за ротацията

Кирил Петков иска темпо от Борисов за ротацията

За ПП/ДБ важните разговори са за регулаторите

Петков се надява да има нов ВСС и нов главен прокурор, на когото хората имат доверие. Кирил Петков запита лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов защо изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов не се оттегли, докато все още текат разследванията за Нотариуса и Пепи Еврото. ПП-ДБ не искат 50:50 в регулаторите, а искат 100% независими регулатори.

Кирил Петков вярва, че в ГЕРБ има някакво желание да се случат реформите, но иска да види, че те реално се случват.

Той добави, че ПП-ДБ няма да говорят за никакви министри, докато не видят, че ГЕРБ са готови да направят крачка напред за реформа в регулаторите.

Кирил Петков коментира и поисканата оставка на военния министър Тодор Тагарев от политическите лидери на ГЕРБ и ДПС. Много интересно - Бойко Борисов и Делян Пеевски поискаха неговата смяна, а всички евроатлантически партньори на ПП-ДБ много го харесвали. Не знам откъде идва тяхното желание да го сменят, недоумява Петков.

Той запита дали е умно, когато се изпращат 115 бронирани машини да се обявява и точно кога ще пристигнат в Украйна. "Аз лично си мисля, че ще е голяма глупост, ако ние обявим точната дата кога едни бронирани машини трябва да прекосяват Украйна, докато руснаците ги бомбардират. Ако сте Русия какво ще гледате? Ще ги гледате как минават тези бронирани машини и отиват към Киев ли", продължи да пита Петков.

Борисов прочел вече Меморандума и готви контра - коалиционно споразумение

Борисов прочел вече Меморандума и готви контра - коалиционно споразумение

Лидерът на ГЕРБ брои кой министър колко пъти е спал в Брюксел и какъв кетъринг е ползвал