"За нас е ясно, че предсрочни парламентарни избори категорично ще има. Това е въпрос на време." Това заяви в студиото на Нова телевизия бившият социален министър и сега депутат от ГЕРБ/СДС Деница Сачева. Тя не изключва тези предсрочни избори да се проведат и преди края на тази година, а целта на ГЕРБ е отново да покажат, че са истинската алтернатива за управление на страната. Ние можем да управляваме и го доказахме, заяви Сачева.

Тя обаче не даде анонс опозицията да се опита да свали правителството с вот на недоверие. Според нея вотът на недоверие трябва да бъде даден от българските граждани.

Осем партии с ГЕРБ начело влизат в парламента при избори днес

Осем партии с ГЕРБ начело влизат в парламента при избори днес

Стефан Янев с летящ старт, Възраждане изпреварва БСП

"Трябва да стане ясно, че това управление, в този си вид, не помага с нищо на България. По думите й ГЕРБ/СДС непрекъснато се опитва да дава конструктивни предложения.

"Друг е въпросът дали управляващите искат да се вслушат. Начинът, по който ще се върнем в управлението, зависи от едни предсрочни избори. Доказали сме, че може да управляваме по-добре", допълни депутатът.

Сачева коментира представените от отделните коалиционно партньори антикризисни мерки като чисто проинфлационни мерки. "На практика това е нещо като опаковка без съдържание."Няма как едновременно да се увеличават социалните разходи и да се намаляват приходите в бюджета", коментира тя.

По думите й управляващата коалиция продължава да си прави експерименти с пенсионерите. Тя припомни увеличението на пенсиите от декември миналата година, когато един милион възрастни получиха всъщност по-малко. Сега ще стане нещо подобно - рекламира се увеличение от 21.6%, после то стана 20%, а "днес ще видим колко ще е".

Според Деница Сачева реалното увеличение ще бъде може би някъде около 5%, а начинът на преизчисляване само ще задълбочи неравенствата.

Много по-добре би било хората, които са с минимална пенсия, да получат адекватна социална помощ, поясни Сачева.

Днес Коалиционният съвет обявява решенията си

Днес Коалиционният съвет обявява решенията си

Заседават до късно и вероятно днес не се очакват изявления

Деница Сачева отрече опозицията да стои зад организирането на протести днес из цяла България. Тя определи твърденията като абсурдни и манипулативни.

Управляващото мнозинство се представя достатъчно зле и не се справя с кризите, само дава повод за такъв тип протести. Нека само си припомним как министър-председателят посочи вратата на представителите на транспортния бранш, заяви и депутатът от ГЕРБ/СДС Теменужка Петкова, която е и бивш енергиен министър.

По думите ѝ кризата е изключително голяма и функцията на правителството е да подпомага и подкрепя и бизнеса, и всеки един сектор от обществения живот на страната - там, където има определени затруднения.

Теменужка Петкова подчерта още, че в сектор "Енергетика" правителството бележи един от най-сериозните си провали. Определи работата на правителството като действие на парче, без ясна визия за това как да се организират нещата така, че да се създадат най-добрите условия за българския бизнес и българските граждани.