Позитивни ефекти от членството в Еврозоната очаква Алекдандър Иванов от ГЕРБ. Според него позитивното ще е намаляване на безработицата, която в момента е под 7%. Откриването на нови работни места, новите инвестиции биха довели до увеличаване на заплатите, коментира пред News.bg той.

Депутатът не споделя мнението на скептиците, че и на нас може да ни случи гръцкият вариант. Друг очакван положителен ефект е намаляване на лихвите по кредитите.

"Фиксирайки официалната валута и преминавайки към еврото, дори най-малко влизане в чакалнята на Еврозоната, това би дало една голяма увереност на инвеститорите в България, би довело до индексиране на лихвените проценти към еврото", смята още Иванов. Това би отворило достъпа и до повишаване кредитния рейтинг на държавата и търговските банки в България, по мнието му. Освен това ще се влеят в икономиката средствата, които бизнесът и хората държат в банките.

Дончев иска въвеждане на еврото, но се страхува от истерия в обществото

Дончев иска въвеждане на еврото, но се страхува от истерия в обществото

Няма да има значима промяна в модела еврофинансиране, което получава България

"Това са наблюдавани процеси и очаквани резултати. Влизайки в икономиката тези средства ще създадат нови работни места, ще се увеличи търговското производство, стокообменът", каза герберът.

Повече четете в интрвюто на Диляна Панайотова с Александър Иванов