БСП отказа подкрепа за първия мандат и направихме ясна преценка, че със 116 депутати няма как да имаме стабилно правителство, защото няма да можем да осигурим необходимата парламентарна подкрепа. Това заяви в отговор на въпрос на News.bg заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Деница Сачева в кулоарите на парламента пред журналисти.

Тя добави, че ГЕРБ получили ясна заявка от партиите, че ще подкрепят първия мандат, но след това един по един започнали да се отказват от подкрепа. Каква е причината БСП да не подкрепят първия мандат, Сачева призова медиите да питат столетницата.

Тя изтъкна, че Делян Добрев ясно заявил позицията си, че няма да подкрепи ротационното правителство Денков/Габриел и всички в ГЕРБ знаели за неговото решение.

Свиленски: Борисов да не лъже и да не ползва БСП за индулгенция

Свиленски: Борисов да не лъже и да не ползва БСП за индулгенция

БСП никога не е говорила за министри, за състав на Министерски съвет и за имена за бъдещ кабинет

Сачева обясни, че по време на преговорите с БСП за правителство с първия мандат са обсъждани политики по отношение на социалната политика. ГЕРБ обаче отказали да приемат политиката на "червените" за преизчисляване на пенсиите. Преговорите били в доста напреднала фаза, обсъждани били с различни преговорни групи за министри, включително и за Георги Свиленски, но то тези неща не били договорени, са били в етап на преговори.

"Преговорите с БСП бяха напреднали. Обяснението, което се дава непрекъснато, че решението на БСП да не подкрепи първия мандат е свързано с това, че ние сме казали едно пред ИТН, а друго пред тях, сами разбирате, че не вярваме на такива обяснения", коментира депутатът от формацията на Бойко Борисов.

Относно снемането на депутатския имунитет на Бойко Борисов, Сачева заяви многократната си теза, че ГЕРБ няма да подкрепи свалянето на имунитета на нито един народен представител. И добави, че ще се създаде подкомисия в парламента, която да установи всички факти и обстоятелства нужно ли е да се поиска нечии депутатски имунитет.