Премиерът Кирил Петков незнайно защо не защитава позицията на България по членството на страната ни в Шенген, а се опитва да се хареса на някого. Той (премиерът - б.р.) да каже на кого. За това настоя заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов на трибунка в Народното събрание.

Той обясни, че България е изпълнила критериите за Шенген, като има няколко призива от ЕП и решенията на ЕК, с които се призовава Съветът на ЕС да вземе решение за включване на страната ни в Шенген. 

Кирил Петков: До тук само номинално сме изпълнявали условията за Шенген

Кирил Петков: До тук само номинално сме изпълнявали условията за Шенген

С президента на Руанда е обсъдил борбата с корупцията

Ясно е, че сме изпълнили критериите и няма как институциите, които ни подкрепят, всичките, да бъдат излъгани, изтъкна Митов.

Той се надява, че премиерът, когато се е срещнал с холандския си колега Марк Рюте да го е уведомил за някои тенденции по българската граница - противодействието на контрабандата и разпространението на акцизни стоки. Митов се надява още, че премиерът Кирил Петков е уведомил холандския премиер за ръста на незаконните мигранти, които минават през България и за ръста на контрабандата.

Западните ни партньори усещат засиления миграционен натиск и мигранти, които минават през територията на България, който бил почти нулев, докато управлявали ГЕРБ, напомни Митов. 

Радев подканя Макрон за влизането ни в Шенген

Радев подканя Макрон за влизането ни в Шенген

Двамата обсъдиха и езика на омразата в РСМ

Митов пита защо Кирил Петков не брани позицията на България за Шенген. Правителството трябва да знае, че е имало други правителства преди тях и трябва да стъпват на постиженията на предишните правителства, защото не са се самородили и самозаченали. Необходимо е Кирил Петков да влезе в ролята си на министър-председател и да започне да брани националния си интерес, настоя Даниел Митов.

Екатерина Захариева заяви, че е станало тенденция премиерът Кирил Петков, когато отиде в Брюксел, да почерни репутацията на страната. Начинът е да покаже програмата на правителството, да покаже във външната политика, че има последователни позиции за Шенген и Еврозоната. Независимо кой е премиер, българските граждани очакват да бъдат в ядрото на ЕС, посочи тя.

Малко по-късно в декларация от името на членовете на ГЕРБ/ЕНП в ЕП се изказва възмущение от думите на премиера Кирил Петков. Според евродепутатите дори само признаването, че България е изпълнила "номинално" изискванията за членство в Шенгенското пространство е предателство на националния ни интерес.

"Ние, евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП заявяваме, че направеното изявление нанася тежък удар по авторитета на страната ни. То е не само некомпетентно, но и отрича всичко постигнато до момента. Така премиерът не просто се противопоставя на предшествениците си в управлението, а и на европейските ни партньри, които многократно и недвусмислено призоваваха за незабавното приемане на България в Шенген." Евродепутатите припомнят множеството позиции и доклади и на Европейската комисия, и на Европейския парламент ясно и по категоричен начин е заявявано, че България е изпълнила всички критерии, необходими за членството в Шенгенското пространство.

"Ние, евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП винаги сме смятали, че неприемането ни в Шенген е в полза на тези, които искат да превърнат България и Румъния в буферна зона за мигрантите."