Парламентарните групи на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС искат от ВСС да прекратят процедурата по избор на нов главен прокурор.

Трите партии са внесли проект за декларация, се вижда на сайта на Народното събрание. Проекът е до председателя на Народното събрание Росен Желязков и носи подписите на Бойко Борисов, Деница Сачева, Христо Иванов, Никола Минчев, Атанас Атанасов, Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски.

В декларацията изрично се посочва, че при спазване на принципа за разделение на властите и без да се допуска вмешателство в съдебната система, депутатите от 49-то Народно събрание призовават ВСС да спре процедурата по избор на нов главен прокурор, докато Конституционният съд се произнеде по казуса, както и до применето на конституционните промени. 

В Декларацията също така се заявява "политическата воля за реформа в съдебната власт" и се декларира, че именно натам са насочени конституционните промени, които се готвят. 

Съгласно високия обществен интерес и "сериозното обществено напрежение" след освобождаването на главния прокурор, според декларацията, процедурата по избор на нов такъв главен прокурор преди законовите промени, няма да постигне очакваното обществено доверие за справедлив и прозрачен избор.

Припомняме, Иван Гешев бе освободен от поста главен прокурор на 15 юни с решение на ВСС. След това започна процедура по избор на временно изпълняващ функциите главен прокурор и на мястото на Гешев бе назначен доскорошния му заместник Борислав Сарафов. Също толкова бързо бе стартирана и процедура по избор на нов главен прокурор, чието има трябва да стане на 26 октомври.

Аргументите

"Първата причина е, че вече има образувано дело в Конституционния съд, което пряко касае този въпрос. И втората причина е, че ние от доста време говорим за промени в Конституцията, които да са основата на една съдебна реформа", аргументира искането лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

И бе категоричен - това не е вмешателство в независимостта на съдебната система, а единствено "призив".

"Ние ще внесем нашия проект, всяка група ще внесе нейния си проект и ще започне да работи комисията. Затова счетохме, че е разумно да призовем съвета при условие, че имаме и конституционното дело, има и процедурата, която тръгва тук за промени в Конституцията, не е логично съвет с изтекъл мандат, независимо, че е легитимен в момента, да избира прокурор за 7 години. Все пак този прокурор ще работи с новия ВСС, може би ще има прокурорски и съдийски съвет отделно. Ние просто ги призоваваме, решението е тяхно, не се месим в съдебната власт", добави Делян Пеевски.

На въпрос на News.bg той бе категоричен - първо трябва да минат промените в Конституцията, а едва след това да бъде избран нов Висш съдебен съвет. "В момента, в който минат, ще направим нов Закон за съдебната власт в зависимост какво сме решили един ВСС ли ще остане, два съвета ли ще има - прокурорски и съдийски. И след това да се пристъпи към този важен избор по новата формула."

До края на юли трябва да има готов общ проект за промени в Конституцията, заяви на свой ред Рая Назарян от ГЕРБ. "Смятаме, че до края на месец юли можем да бъдем готови с проект за изменение на Конституцията и да се пристъпи към избор на нов главен прокурор по новите правила. Работи се много усилено в комисията."

"Ние спазваме конституционния принцип за разделение на властите и не се местим в работата на съдебната власт. Отправяме само и единствено апел, молба до ВСС", отрече и тя, както и ДПС, да има намеса в работата на кадровиците. Непрозрачен ще бъде изборът на новия главен прокурор, а доверието към правораздаването - накърнено още повече, ако сегашния ВСС избере нов обвинител номер едно, смятат от ГЕРБ.

Същите аргументи - да се произнесе КС, както и да станат факт конституционните промени, изказа и Никола Минчев от "Продължаваме промяната". И също отрече това да е намеса в независимостта на съдебната власт. "Не е намеса, категорично. Даваме си сметка, че формално ВСС може да продължи процедурата, но изразяваме нашата политическа позиция."

От една страна, посочи Минчев, ако ВСС спре процедурата по избор на нов главен прокурор, това би задържало на поста Борислав Сарафов, против когото са ПП/ДБ, но това би било по-малкото зло от това настоящият състав на ВСС да избира нов обвинител номер едно.

Проектодекларацията бе посрещната негативно от останалите партии.

Законът е такъв, какъвто е, а ВСС са в правото си да стартират процедура по избор на нов главен прокурор, коментира темата председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

"Когато ние им казвахме, че проблемът не е в личността на главния прокурор, а в самата структура на прокуратурата, защото реформата не е смяната на Гешев със Сарафов, те се правиха на интересни и казваха, че не разбираме. А се оказа, че те не разбират, та нека сега си берат плодовете. ПП и ДБ искат главният прокурор да се одобрява от Христо Иванов", остър бе той. И посочи още - въпросната декларация била политическо вмешателство, така както такова били и избора и свалянето на Иван Гешев.

Негативна бе реакцията и на "Възраждане". "В момента се прави призив към този състав на ВСС да спре избора на нов главен прокурор. Защо? Защото, очевидно, сегашният главен прокурор (Сарафов) е удобен на тази коалиция, която твърди, че не е коалиция. Отправя се призив за конституционна реформа, която тази коалиция щяла да провежда. Позицията на "Възраждане" е, че подобна конституционна реформа не може да бъде подкрепена, като сега виждаме първия неин зародиш", заяви Петър Петров от партията на Костадинов.

Единствено от БСП се въздържаха от коментар по темата.