Слабичка и младичка. Така шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова представи кандидата за шеф на КФН Карина Караиванова, която се изправи пред депутатите от ресорната комисия, за да представи визията си за развитие на регулатора.

Стана ясно още, че настоящият зам. министър на финансите е също така енергична и комуникативна.

План от 10 точки си е набелязала единствената кандидатка. Караиванова иска КФН да се асоциира с професионализъм, диалогичност и прозрачност в работата си. Трябвало да се постави фокус върху превенцията в работата на комисията, по мнението на Карина Караиванова.

БСП и АБВ сезираха Конституционния съд за избора на шеф на КФН
Обновена

БСП и АБВ сезираха Конституционния съд за избора на шеф на КФН

Процедурата бе стартирана месец след изтичането на мандата на настоящото ръковоство

Множеството самоцелни наказания не водят до подобряване на работата, обясни пред депутатите тя. Ефект за развитието на бизнес средата и на компаниите щяло да има, ако КФН приложи оценка на риска на различните процеси и ако провежда надзор на базата на оценката на риска.

Превантивните мерки изискват събирането и обработването на значително много количество статистическа информация и правенето на задълбочени анализи, коментира Караиванова. Комисията трябва да работи за защита интересите на инвеститорите, на застрахованите и осигурените лица, трябва да работи за осигуряване на стабилност, прозрачност и доверие на финансовите пазари, категорична е Караиванова. Ще се работи активно за развитието на капиталовите пазари, обеща тя.

До края на месеца трябва да имаме нов шеф на КФН, тропнаха от ГЕРБ

До края на месеца трябва да имаме нов шеф на КФН, тропнаха от ГЕРБ

108 народни представители бяха „за”, “против” гласуваха 39 депутати, а 28 се въздържаха.

Номинираната за шеф на регулатора обяви за свой приоритет стрес тестовете в небанковия финансов сектор. Караиванова обеща безпристрастно и обективно управление на тези процеси. В бърз порядък Караиванова планира бързи срещи с инвестиционната общност и бизнеса, за да се събере обратна връзка за работата им с КФН.

Според нея са нужни реформи в регулатора. Обещава ясен план с приоритети за бъдещо развитие на комисията. Караиванова иска и анализ на оперативната ефективност на КФН. На база на тези изводи ще се направи реорганизация на работата, подчерта Карина Караиванова.

Тя иска анализ на кадровия потенциал в регулатора. Караиванова обещава и увеличаване на заплатите, където е възможно. Където е необходимо пък ще се привличат външни експерти. Имаме информация, че в комисията вече няма и актюери, подчерта Караиванова.

Тя иска позитивна работна среда в регулатора. За по-бързо транспониране на европейски директиви и регламенти, настоява Карина Караиванова. Трябвало да се актуализира поднормативната уредба. Тя планира да въведе регулярни приемни часове от членовете на комисията с поднадзорните лица.