Проблемът в момента е, че никой не иска да управлява. Това заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

По негови думи всички искали да са в опозиция.

Той посочи, че от ГЕРБ са били притеснени по време на гласуването на актуализацията на бюджета и се опасяват, че ако се наложи те да управляват след парламентарните избори, ще им бъде изключително трудно в тази ситуация.

Ако имаше правителство, вероятно цялата му дейност щеше да премине като гласуването на актуализацията на бюджета, подчерта Биков.

Той поясни, че от ГЕРБ са били против тази актуализация, защото правителството е можело да вземе решенията в частта за антикризисните мерки, както правителството на Борисов е въвело с решения на Министерския съвет всички антикризисни мерки.

Биков заяви, че ГЕРБ няма доверие на служебното правителство. По тази причина не са гласували на първо четене бюджета - защото подкрепата за него е като вот на доверие.

По негови думи ГЕРБ-СДС са имали пълната готовност да бъдат "конструктивна опозиция в 46-ото Народно събрание".

Борисов не е гледал такова шоу като в НС и в предаването на Слави Трифонов

Борисов не е гледал такова шоу като в НС и в предаването на Слави Трифонов

Президентският пост не бил интересен на лидера на ГЕРБ

"В 45-ото НС срещу нас имаше много силен и тежък натиск от страна на всички политически сили. В 46-ото те се изпокараха помежду си и дори на моменти забравят за нас и ние имаме възможност да кажем какво мислим", коментира депутатът.

Според него след 4 април всички са били срещу ГЕРБ, а след 11 юли конструкцията е всички срещу всички.

Той не вижда никаква гаранция, че след 14 ноември ще стане по-лесно.

Пъзелът може да бъде решен с разум, с по-дълбока интелектуална нагласа и с воля всяка от политическите сили да загърби партийните си интереси и лекотата на това да казва колко е лош другият, обобщи Биков.

Той посочи президента Румен Радев като другия фактор за настоящата ситуация на безизходица и допълни, че партиите, които са отказали да носят отговорност и да съставят правителство, са тези, които са подкрепяни от Радев. ИТН, ИБГНИ и БСП подкрепят Радев за втори мандат, ДБ се чудят дали да имат свой кандидат, напомни депутатът.

Според Биков Бойко Борисов няма да е кандидат на ГЕРБ за президент. По негови думи ГЕРБ ще издигне кандидат на базата на концепция.

Даниел Митов отрича да е кандидатът на ГЕРБ за президент

Даниел Митов отрича да е кандидатът на ГЕРБ за президент

Повторната победа на Радев, предричана от социолозите, съвсем не е сигурна

"Профилът на нашия кандидат за президент трябва да бъде профил на човек, който е способен да бъде в центъра на политическия диалог, който да започне да възстановява ролята на президентството като пространство, в което най-тежките политически опоненти могат да седнат на една маса и да постигнат съгласие по основните въпроси. Който може да направи първите крачки за излизане от политическата криза, в която се намираме", поясни депутатът и допълни, че второто важно за кандидата на ГЕРБ за президент е да може да привлече всички, които не харесват Румен Радев.

Биков заяви, че се мисли и за Петър Стоянов, защото той бил една от положителните фигури през последните 30 години.

"Той е най-успешният президент на България. Той извади страната от ръба на гражданската война, благодарение на това страната ни е член на ЕС и НАТО. Той не само има качества да бъде президент, но ги и показа. Почти не помня избори, в които да не се е мислило за кандидатура на Петър Стоянов", коментира депутатът.

Борисов не дърпа завесата пред кандидат-президента – имат различни номинации

Борисов не дърпа завесата пред кандидат-президента – имат различни номинации

Според формата на изборите

Относно реформата в прокуратурата и отнемането от главния прокурор на Бюрото за защита на свидетели Биков заяви, че ГЕРБ-СДС обсъждат дали да подкрепят предложението на "Демократична България".

Той обаче подчерта, че биха го направили не защото смятат, че това е "велико предложение", а за да премахнат съмненията, че това за тях е някаква драматична тема.

По негови думи обаче една реформа не означава натискане на копче "за" в парламента. "Тя след това има нужда от това да се управляват тези процеси. Да има хоризонт от време, в който да се постигнат резултати. Какъв хоризонт от време могат да дадат в последния ден на парламента с един закон, който те написали на коляно преди две седмици?", изрази недоумение Биков.