НДСВ настояват ГЕРБ да иска вот на доверие. Това съобщи председателят на жълтите Христина Христова.

НДСВ също така изразяват безпокойството и заради актуализацията на бюджета. Христова припомни, че през януари финансовият министър Симеон Дянков обещал през април 2010 българската икономика да отбележи ръст. Актуализацията на бюджета отразява тръгване надолу, смята Христина Христова.

В актуализацията на бюджета се предвижда по-малко приходи и повече разходи - нещо, което според нея е „обратно на логиката на икономическата криза". Христова изтъкна, че ГЕРБ нарушава и договора за присъединяване на страната ни към ЕС.

НДСВ виждат умисъл в „сгрешените" данни, изпратени в ЕС.
                                Още...

Тя посочи, че страната ни е обещала открит метод на координация с ЕС по отношение на фискалната политика, социалната политика и земеделието. Това според нея ГЕРБ не го спазва.

Според НДСВ проверките от Брюксел са вот на недоверие към страната ни. Христова изтъкна, че дори и коалиционните партньори на Бойко Борисов от Синята коалиция не подкрепят актуализацията в този й вид.

Според Милен Велчев обаче, като се сложи „пудра на бюджета" и от Синята коалиция ще подкрепят актуализацията. Дефицитът излиза извън всякакъв контрол, коментира още бившият финансов министър. Той е категоричен, че България не въвежда ред в публичните си финанси.

Велчев е убеден, че ще се постави в риск стабилността на валутния борд, в риск ще бъдат е европроектите.

Милен Велчев е недоволен и от факта, че кабинетът е прекратил договора си с кредитната компания ФИЧ.

Според него причината е, че ФИЧ давали червен картон, не давали добра оценка на българското правителство. Милен Велчев е убеден, че относно пенсионната реформа ГЕРБ прави „жалка имитация на някакви реформи". За здравна реформа не се говори, а относно административната реформа - „нещо се говори, но никой не разбира какво".

Според Христина Христова резултатът от евентуален вот на доверие може да бъде с положителен ефект за правителството, като доведе до корекции в кабинета. НДСВ също така категорично подкрепят българо-руските енергийни проекти.

Енергийните проекти са стратегически , посочи Христина Христова. По думите й Турция и Румъния приемат всичко, което нашата страна отхвърля.

От НДСВ уточниха, че Румъния е заявила участие в „Южен поток". Бургас-Александруполис и АЕЦ „Белене" са европейски проекти, категорична е Христина Христова. Кой е големият инфраструктурен инвестиционен проект на България, попита още тя.

От НДСВ искат да знаят с кои инвеститори ГЕРБ преговаря за "Белене". От НДСВ не одобряват едноличното решение на премиера Борисов за прекратяване на Бургас-Александруполис.

Христова подчерта, че това е тристранно междудържавно споразумение, одобрено от НС и именно НС е органът, който евентуално трябва да се откаже след правителствено решение.

Ръководството на НДСВ заминава за Габрово, за да подкрепят кандидата си за кмет там Николина Карабелова. Също така там ще бъде създаден и клуб „Либерално общество". От НДСВ са убедени, че техният кандидат има всички шансове да отиде на балотаж.

Христова посочи, че ГЕРБ-Габрово е разцепен на четири, борещи се за надмощие групи. Според НДСВ при кандидата на Синята коалиция говоренето надхвърля търпимостта на въздържаните габровлии. Атака също не са на особена почит в града.

Днес успех на Николина Карабелова е пожелал и Симеон Сакскобургготски. В подкрепата на ДПС за кандидата на ГЕРБ, от НДСВ виждат бъдещата коалиция за местните избори следващата година. Това е специален знак, а ние знаем, че ДПС говори със знаци, подчерта Христова.