"Да не се окаже, че след Виденовата зима, ще имаме и Кировата зима". Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова от парламентарната трибуна по време на дебатите в парламента за удължаване на действието на разпоредбите на Бюджет 2021 г. Причината - все още няма действащ бюджет за 2022 г., и едва днес вицепремиерът и финансов министър Асен Василев представя проекторамката на Бюджет 2022 г.

"Партията на статуквото, с която управлявате - БСП, беше и в 45-то, и 46-то Народно събрание. Пак ваш коалиционен партньор беше в 46-то НС мандатоносител, те излъчиха премиер, който се отказа в деня на гласуване му", припомни Атанасова изборните ротации миналата година. 

По време на дебатите само за името на заглавието на законопроекта, бившият здравен министър Костадин Ангелов призова управляващите да се събудят, защото не решават основни проблеми в сектор Здравеопазване и в условията на ковид кризата.

Д-р Неделчо Тотев: Хората умират и от други заболявания, не само от Covid

Д-р Неделчо Тотев: Хората умират и от други заболявания, не само от Covid

Нужни са компенсации за болниците

Спите зимен сън за това, че общинските болници не могат да си поемат тока, ще увеличавате МРЗ, без да сте помислили за общинските болници, които ще фалират заради тази глупост, възмутен е той.

Направете нещо, което да работи, вместо да четете пламенни речи от парламентарната трибуна, призова проф. Ангелов мнозинството в парламента.

Според бившия здравен министър коалицията се намира в будна кома. 

Нинова идва в парламента да обяснява за язовирите

Нинова идва в парламента да обяснява за язовирите

Христо Гаджев от ГЕРБ възрази

Бившият финансов министър Кирил Ананиев от ГЕРБ добави, че това е безпрецедентен случаи в бюджетната практика. Ние гледаме един проект на закон, с който се удължава действието на определени позиции, текстове и аргументи в Бюджет 2021. Ние днес не гледаме бюджета, а временен закон, който ще действа до 31 март 2022 г., обясни бившият финансов министър.

Ананиев с трепет очаква финансовият министър Асен Василев да съобщи основните параметри на Бюджет 2022 г. Той очаква през месец юни да бъде представена и актуализацията на бюджета, при положение, че все още няма бюджет. Хората очакват нещата, които са регламентирани с бюджета от 2021 г. да продължат до момента, в който се приеме нормалния бюджет и текстовете отново ще бъдат коментирани, а някои от тях - подобрени, коментира Ананиев. 

ИПИ с алтернативния си бюджет предлага промяна в данъчната политика

ИПИ с алтернативния си бюджет предлага промяна в данъчната политика

Да се заложат и моркова, и тоягата

"Това е факт, връщане назад няма и трябва да се съсредоточим проекта на закон, с което се решава една малка част от онова, което очакват българските граждани - социални плащания и икономическа подкрепа", подчерта Ананиев.

По думите му независимо от това, че процедурата е неповторима в бюджета, трябва да се гледат текстовете, които ще продължат да действат през първото тримесечие на 2022 г. Ананиев е убеден, че правата в закона трябва да бъдат предоставени на българските граждани и бизнес.

Венеция Нецова-Ангова от "Продължаваме промяната" заяви, че управляващите са готови, будни са. Недоверието на обществото три пъти доведе до избори, а удължаването на Бюджет 2021 се налага заради редовно правителство, което да подготви новия бюджет. Бюджет 2022 г. ще е бюджет на промяната, декларира тя от парламентарната трибуна.

Болниците се притесняват от решенията на НЗОК без гласуван бюджет

Болниците се притесняват от решенията на НЗОК без гласуван бюджет

Поводът е липсата на бюджет на касата за 2022 г.

Петър Чобанов от ДПС недоумява, как така се гласуват разпоредби, свързани с бюджета, без да има нито едно число. В момента гласуваме план, точки и параграфи, които не сме сигурни, че отговарят на разпоредбите на Закона за публичните финанси, посочи Чобанов.

Цончо Ганев от "Възраждане" смята, че управляващите са имали време да представят новия бюджет, но не са имали желание да го направят. Загубихте парламентарно време с много безумици със зеления сертификат, посочи той.

След 5-часови дебати депутатите се решиха на зелен сертификат

След 5-часови дебати депутатите се решиха на зелен сертификат

Така показвали солидарност и обществена отговорност

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов призова ГЕРБ да се придържат към същината на дебата. Опитайте се да се придържате към дебата, ако искате правете филми, но аз ще се забавлявам с това, предупреди Йорданов опозицията.

Филип Попов от БСП настоя, когато депутатите излизат извън рамките на наименованието на законопроекта, да бъде прилаган правилникът на Народното събрание.