Земеделският министър Десислава Танева и заместникът й Васил Грудев дойдоха в парламента, за да убедят червените, че няма спрени европари за селските райони.

Танева показа документи в своя защита. ПРСР не е спряна, категорична бе тя. Министърът показа платежните нареждания от тази сутрин, с които са платени 100 милиона лева по програмата. Вчера пък 56 милиона лева са отишли при производителите. От получаване на писмото са платени 200 милиона лева.

Бъдещето с ГЕРБ е черно, продължи щурма си БСП
Обновена

Бъдещето с ГЕРБ е черно, продължи щурма си БСП

Според Нинова кабинетът ГЕРБ 1 бил изгонен от народа с окървавени протести

Според Десислава Танева нямало как да се платят тези пари, ако програмата е спряна.
И тя показа писмото от ЕК. То касаело доклада на сертифициращия орган за работата му миналата година. Земеделският министър обясни какво означавало всичко, написано в писмото.

Тя настоя червените да приемат на разговор заместникът й Васил Грудев, който да им разясни ситуацията.

Грешката по направените плащания била под 2%, като при такива параметри няма санкции. Ако грешката е над 2%, тогава се налагат санкции, стана ясно от обяснението на министър Танева. Плащанията са възстановени от ЕК, увери тя.

Земеделието е национална политика, категорична бе още министър Танева, като призова да се спре с дребните политически амбиции. Нека се обединим и да говорим експертно, настоя земеделският министър.

Аз ще изтърпя всяка критика, увери още тя, но настоя да се придържаме към истинността.

Социалистката Светла Бъчварова обаче бе категорична, че има проблем с програмата. Има проблем с избора на сертифициращ орган, изтъкна тя. Именно този орган се провалил. И санкции щяло да има, убедени са от левицата.

В последствие, на кратка среща между зам.-министъра на земеделието Васил Грудев и представители на левицата, двете спорещи страни се разбраха и се изясниха.

Оказа се, че имало опасност да спрат пари по селската програма. От МЗХ обаче не смятат, че има такава опасност. Заместник-земеделският министър иска извинение от червените.

Хубавото е, че от днешната среща уточнихме, че няма спрени пари и няма наложени санкции, обясни Грудев.

Несериозно е да коментираме потенциална санкция за нещо, което нямало да бъде възстановено, а то от 3 месеца е по сметките на държавата. Това просто е абсурдно”, подчерта той.

Грешно било интерпретирано писмото от Брюксел. Радвам се, че го уточнихме, изтъкна заместникът на Десислава Танева. На срещата левицата признала, че не е твърдяла, че има спрени пари.

От левицата отново алармираха за възможността да ни спрат парите по програмата. Няма спрени пари, но опасността е да се връщат средства, каза червеният депутат Иван Иванов.