Парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС ще подкрепи създаване на временна парламентарна комисия, която да провери фактите и обстоятелствата, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса. Това обяви на брифинг зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Рая Назарян, която  е и шеф на комисията за превенция и противодействие на корупцията в Народното събрание.

По думите ѝ изключително притеснителни са всички данни за оказван натиск върху магистрати, за наличието на частен клуб за магистрати и продължаваща дейност за имотни измами, навредила на множество българи. "Като отговорна партия продължаваме да бъдем двигател на съдебната система, с която желаем да се преустановят всякакви престъпни групи и схеми, които нарушават обществения интерес", подчерта Рая Назарян.

СГП: Да ходиш в клуб не е престъпление

СГП: Да ходиш в клуб не е престъпление

Илиана Кирилова отклони вниманието към имотните измами на Нотариуса

Тя добави, че всички компетентни органи, които разполагат с информация и имат разследващи функции, трябва да бъдат изслушвани в Народното събрание, за да дадат отговори на въпросите на обществото, но без да се пречи на разследването. "Трябва да се гарантира независим съд и прокуратура, както и достъп до навременно правосъдие", призова Рая Назарян.

За Нотариуса в прокуратурата - 24 преписки и 1 по разследването на АКФ

За Нотариуса в прокуратурата - 24 преписки и 1 по разследването на АКФ

По тях Божанов е бил обвиняем, жалбоподател, свидетел или друго

Информация за брифинга беше разпространена малко по-късно и от пресцентъра на ГЕРБ. От съобщението става ясно, че ще стартира и процедурата за избор на членове на новата Антикорупционна комисия. Готови са процедурните правила за избора на състав й. Вицепремиерът Мария Габриел е координирала правилата за предстоящия избор с Европейската комисия.

По думите на Назарян за първи път в България ще има такива процедурни правила, като до момента подобна сложна и многопластова процедура не е провеждана. "Тя е базирана на принципа публичност и прозрачност. Включва тройна прозрачност чрез наличието първо на подбор в номинационна комисия, след това парламентарната ресорна комисия и накрая избор в Народното събрани чрез 2/3 от присъстващите народни представители", обясни Рая Назарян.

Тя уточни, че критериите за кандидатите са разписани в закона и затова номинационната комисия започва първо с подбор по допустимост - дали кандидатите отговарят на законовите изисквания. Номинации могат да се правят освен от народни представители, и от юридически лица с нестопанстка цел в обществена полза. "След този подбор номинационната комисия пристъпва към изслушване, което отново е публично, както всяко едно действие от процедурата. Комисията ще завърши своята дейност с доклад и препоръчително оценяване по три различни характеристики за всеки един от кандидатите", каза още Назарян.

Всеки, разполагащ с данни за корупция, ще може да сезира новата Антикорупционна комисия

Всеки, разполагащ с данни за корупция, ще може да сезира новата Антикорупционна комисия

Сигналите срещу прокурор, следовател и съдия ще се изпращат към Инспектората на ВСС