Фактът, че не беше постигнато споразумение беше европейска и геополитическа грешка. Това заяви германският министър на външните работи Аналена Бербок по повод отказаното членство на България и Румъния в Шенген, съобщава БГНЕС.

Тя обаче е на мнение, че присъединяването на двете страни към Шенген ще последва, въпреки че определи провала в Съвета на ЕС като "голямо разочарование".

"Румъния и България направиха много, за да се подготвят за присъединяване към Шенгенското пространство. По-специално Румъния е положила големи усилия и отговаря на всички изисквания. Ето защо това, че присъединяването сега не се е състояло, е голямо разочарование. До последния момент се борихме за различно решение", заяви Бербок пред "Диджи 24", цитиран от "Румъния джърнъл".

"Дори и тази година това да не беше възможно: Съветът не каза "не", а просто все още не е казал "да". Убедена съм, че присъединяването към Шенген ще последва. За тази цел е важно този въпрос бързо да бъде върнат в дневния ред на ЕС", настоя тя.

Нехамер защити ветото за Шенген за България и Румъния

Нехамер защити ветото за Шенген за България и Румъния

Границите не са добре пазени, подчерта за пореден път той

В понеделник Министерството на вътрешните работи на Австрия съобщи, че с наближаването на края на годината австрийските власти регистрират значително намаляване на броя на молбите за убежище. От началото на годината до ноември те са надхвърлили 100 000 случая.

"Румъния джърнъл" припомня, че по-рано този месец Австрия заяви, че повече няма да се противопоставя на разширяването на Шенген, ако бъде изпълнено само едно условие - намаляване на броя на търсещите убежище.

Според официалните данни от понеделник, през ноември са регистрирани 11 890 молби за убежище, което е с 1/3 по-малко от октомври. Общият брой на молбите за убежище до края на ноември е 101 757 случая.

Според австрийското вътрешно министерство намаляването на броя на случаите през ноември е следствие от факта, че има повече проверки на границата с Унгария и защото Сърбия въведе задължението за визи за тунизийските граждани.

Президентът на Австрия съжалява за ветото на България и Румъния за Шенген

Президентът на Австрия съжалява за ветото на България и Румъния за Шенген

Виена създала силно недоволство на европейско ниво

Изчисленията от Виена сочат, че 40% от търсещите убежище са пристигнали на нейна територия, след като са пътували със или без виза до Сърбия, откъдето са влезли в Унгария.

Тази година в статистиката на търсещите убежище в Австрия преобладават хора от Индия и Тунис, както и сирийци, афганистанци, мароканци и пакистанци.

Тунизийците и индийците обаче нямат възможност да получат закрила в Австрия. От лятото насам правителството на Австрия оказва натиск върху Белград да въведе визи за гражданите на Тунис и Индия.

Между януари и ноември Австрия е отхвърлила 80 000 молби за убежище, а приблизително 19 500 души са получили закрила.