Политици, включително и от правителството, признават, че България има проблем с корупцията. Това каза посланикът на Германия у нас Херберт Залбер в интервю за предаването на bTV "120 минути".

Запитан има ли усещане за корупция в германския бизнес и само усещане ли е това, той заяви, че по-голяма част от германските фирми, които работят, които са представени, не се оплакват от това, така че не всичко е пропито от корупция. Но това явление съществува и в крайна сметка, съвсем скоро България създаде антикорупционен орган, чиято задача би трябвало да бъде да се бори с корупцията и се надявам, че това ще бъде успешно.

Пламен Георгиев оглавява Антикорупционната агенция
Обновена

Пламен Георгиев оглавява Антикорупционната агенция

Пламен Георгиев е кандидат на управляващите, Николай Николов - на БСП

Дипломатът подчерта, че Шенгенското пространство не функционира по очаквания начин. Същевременно той бе категоричен, че евентуалното приемане на страната ни в Шенген не е инструмент за натиск върху управляващите.

Вътрешният министър на Германия поиска отмяна на Шенген

Вътрешният министър на Германия поиска отмяна на Шенген

Той призова за по-засилен граничен контрол

В коментар на провокативното изказване на турския президент Реджеп Ердоган за "духовните граници" на Турция посланик Залбер обясни, че всеки е длъжен да се съобразява с установените граници.

Караянчева: Душевните граници може да чувстваме, но има физически граници

Караянчева: Душевните граници може да чувстваме, но има физически граници

Обезщетението на тракийските българи не е удачно да обсъждаме на срещата ЕС-Турция

"Що се отнася до границите в Европа, те са абсолютно твърдо установени и всеки, който живее тук и управлява страната е длъжен да се съобразява с тези граници. Естествено, че културните граници, езиковите граници минават извън физическите граници, които са определени на държавите", заяви германският дипломат.

Страните от Западните Балкани трябва първо да изчистят граничните си спорове и чак тогава ще могат да гледат към ЕС, заяви посланик Херберт Залбер в отговор на въпрос. Припомняме, един от приоритетите на българското европредседателство е именно възможността да се даде тласък на страните от Западните Балкани да ускорят приемането си в ЕС.