Тъжно е цялата държава да се превърне в заложник на Борисов. Цялата държава е заложник на Бойко Борисов за две неща - "Барселонагейт" и да не влезе в "Магнитски". Това заяви бившият главен прокурор Иван Гешев пред журналисти преди заседанието на временната парламентарна комисия около изясняване на всички факти и обстоятелства около групата на Мартин Божанов-Нотариуса.

Според него Борисов съсипва държавата - в личен интерес да си оправи делата и да не влезе в "Магнитски".

Той обясни, че ще участва в заседанието на временната комисия от уважение към държавните институции, въпреки че от институцията на Народното събрание е останала само сградата. "Уважение обаче нямам и уважение няма целият български народ към пълнежа в тази институция. Аз го определих много точно и много вярно и те се разпознаха - краткото определение политически боклук, не всичките, но 90% от тях", коментира Гешев.

Никола Минчев повтаря поканата си до главните прокурори

Никола Минчев повтаря поканата си до главните прокурори

Калин Стоянов ще бъде изслушан на закрито заседание

Според него временната комисия е безсмислена и е създадена с цел да се прави предизборна реклама и е безопасна. Ако искаха да свършат нещо щяха да променят законите като европейските, за да могат да влизат престъпниците в затворите, посочи Гешев.

По думите му съдебната реформа се изчерпа само със смачкване и унищожаване на българската конституция, за да може да бъде овладяна съдебната власт и да бъдат орязани правомощията на президента. След като ГЕРБ-СДС използваха ПП-ДБ, сега не са им нужни и ще ги изхвърлят, смята Гешев.

Той отрече да има връзки с Мартин Божанов-Нотариуса.

Гешев уточни, че ще отговори на всички въпроси на депутатите по темата за Нотариуса. Съзнателните и важните въпроси са да си поговорим с Бойко Рашков за контрабанда, с Никола Минчев как ще прочете делото за клеветничество, но с Христо Иванов не може да си говори за право, защото се видяло, че той не разбира от право, заяде се Гешев с групата на ПП-ДБ.

"Докато бях на поста заместник-главен прокурор специализираната прокуратура 2018 г. имаше дело за група за измами, касаещи Мартин Нотариуса. Докато бях главен прокурор беше образувано дело за Петьо Петров-Еврото. Единствените действия за зловредните влияния в съдебната система са предприети, докато бях главен прокурор. Прокуратурата си вършеше винаги работата и всички дела за олигарси са в съда", категоричен бе Гешев.

Той смята, че контрабандните канали са средството да се завладеят митниците от една мафиотска група - ПП-ДБ. Средството да може да се сложи нов главен секретар, не че този е безумен, който беше до момента и не става за нищо, но си слагат друг, за да могат да си манипулират предсрочните парламентарни избори. Каналите се пазят от службите, а службите работят за политиците, които са в Народното събрание. Политиците правят цирка пред обществото - снимките и пачките, подчерта Иван Гешев.

ГЕРБ, ДПС и ИТН не уважиха комисията "Нотариуса"

ГЕРБ, ДПС и ИТН не уважиха комисията "Нотариуса"

Дори и дошлите магистрати - Теодора Точкова, Георги Ушев и Галя Георгиева - се оказаха обидени