Ще можем да гласуваме до 21.00 часа. Това реши правната комисия в НС, която гледа на второ четене промени в Изборния кодекс.

Изборният ден ще е от 7.00 до 20.00 часа. Който не е успял да гласува, ще може да упражни правото си на вот и до 21.00 часа. Предложението бе на ГЕРБ.

Депутатите отложиха да се произнесат днес по опцията за президентско вето върху кандидатите на партиите за член на ЦИК. Предложението е на РБ.

Ако партията толкова настоявала на дадения кандидат и след ветото можела да го предложи и лансира в изборната комисия. Все още сме парламентарна, не президентска република, възрази Филип Попов от БСП. Според него президентът щял да налага вето на хората на партиите, които не го издигнали.

Трябва да мислим за професионализацията на изборната администрация, подчерта в отговор Петър Славов. В крайна сметка гласуването по темата бе отложено за края на Изборния кодекс.

Въпреки гласуваното днес в комисията, ГЕРБ ще искат да лансират друга идея - съкращаване на изборния ден от 7.00-19.00 часа.

Според председателя на правната комисия Данаил Кирилов 12 часа били нормално време за гласуване.

Всички избиратели в една секция щели да могат да упражнят правото си на вот. Искаме да повдигнем дебата, подчерта той, визирайки предстоящото обсъждане на второ четене.