Димитровградчани искат да си върнат името на града - Цариброд. Това настояване председателят на Народното събрание Димитър Главчев представи на президента на Сърбия Александър Вучич, съобщиха от пресцентъра на парламента.

За пръв път в историята наш политик с изказване пред парламента на Сърбия

За пръв път в историята наш политик с изказване пред парламента на Сърбия

Председателят на Народното събрание Д. Главчев

Главчев информира Вучич за разговорите си с представителите на българското национално малцинство и поставените от тях няколко въпроса. По отношение на името на Димитровград са отбелязали, че има две решения на общинския съвет.
Те няма как автоматично да бъдат приведени в действие без законодателна промяна. Президентът Александър Вучич заяви, че няма проблем това да стане факт, ако хората желаят другото име.

Димитър Главчев представи на сръбския президент желанието на босилеградчани да бъдат създадени условия за привличане и задържане на инвеститорите в общината. По думите им, български инвеститор, който е осигурявал 100 работни места с потенциал за 250, е напуснал града. Президентът Вучич се ангажира да продължи търсенето на възможности за привличане на инвестиции в този район на страната.

Изграждането на пътна инфраструктура също бе тема на разговора. Александър Вучич посочи, че остават още 12 км от магистралата София- Димитровград - Ниш от сръбския участък и до месец май той ще бъде готов. Отбелязано беше, че магистралата ще облекчи развитието на бизнеса и туризма в региона.

Обсъдена беше идеята за изграждане на съоръжение, което да осигури достъп на туристи до Нешков връх, където има обща костница на загиналите в Сръбско-българската война сръбски и български воини.

Възможностите за трансгранично сътрудничество са дискутирани по време на срещата. Сътрудничеството е било конкретно между Северозападния район на България и Югоизточния район на Сърбия, които са сред най-изостаналите в двете държави.

Общо беше мнението, че със съвместни усилия това трябва да се промени, като се използват в пълен обем съществуващите финансови възможности и инструменти. Материалната свързаност ще бъде естествено продължение на духовната свързаност между двата народа, бе посочено на разговора.

Председателят на Народното събрание потвърди подкрепата на България за европейската перспектива на Сърбия и то не само по време на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, но и постоянно - до приемането на страната в Съюза, при изпълнение на всички критерии.