Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България. Това бе докладвано на министър-председателя Димитър Главчев по време на работно съвещание, което той свика рано тази сутрин, съобщиха от МС.

Участие в съвещанието взеха министрите на отбраната Атанас Запрянов и на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, зам.-министърът на външните работи Мария Димитрова, началникът на отбраната Емил Ефтимов, както и представители на службите за сигурност.

Правителството следи внимателно развитието на ситуацията в Близкия Изток и е в готовност да предприеме допълнителни действия при необходимост, подчертава отново служебното правителство.

"Нашата основна задача е да запазим живота и здравето на българските граждани в региона", заяви премиерът Главчев. До момента в Министерството на външните работи няма постъпили искания за евакуация. На този етап не се налага и свикване на Съвета по сигурността към МС.

Правителството в готовност да помогне на българите в Близкия Изток

Правителството в готовност да помогне на българите в Близкия Изток

От МС уверяват, че следят ескалиращото напрежение

По-късно през деня от пресцентъра на държавният глава, съобщиха, че Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия Изток и осъжда ескалацията на напрежението. Всички страни в региона следва да се въздържат от по-нататъшна употреба на сила, убеден е президентът.

Държавният глава е в постоянен контакт с българското правителство и службите за сигурност за гарантиране на живота и сигурността на българските граждани в Близкия Изток и при необходимост за тяхната евакуация от региона.