Главният секретар на Демократи за силна България Емил Мачиков е сменил фамилията си, защото е издирван за имотни измами преди да започне политическа кариера с новото си име. Това показва съвместно разследване на телевизия Европа и сайтът breaking.bg.

Проверка на news.bg установи, че на страницата на ДСБ няма информация за лицето Емил Мачиков, нито за Емил Илиев.

През 2006 г. Емил Мачиков, който тогава носел името Емил Ивов Илиев, се запознава с живелия дълги години в Германия Константин Мавродийски. Двамата започват строителен бизнес. Емил Илиев сключва договор с компанията на Константин Мавродийски - "Кристиан 98" ЕООД и заедно създават дружеството "Здравен инженеринг" ООД.

Антикорупцията увеличи причините за кампанията срещу себе си

Антикорупцията увеличи причините за кампанията срещу себе си

Информира и че проверява за приближено лице до политически лидер

Настоящият политик тогава е назначен за управител на дружеството. Той е собственик на 90% от капитала от 5000 лв.

Дружеството трябва да изгражда два строителни обекта в столичния квартал "Манастирски ливади" - "Здравец 1" и "Здравец 2". Технически директор на строежите е бащата на Емил - Иво Илиев.
Другият съдружник - Константин Мавродийски е инвестирал сериозна сума пари в проектите, но е измамен, по думите на адвоката му Борислав Вълчев. "Измамата се състои в това, че той е дал едни пари, които се харчат за други неща и не влизат в проекта", обясни юристът.

Според Мавродийски, с 420 000 лв. фирмен капитал Емил Илиев, с предишна фамилия Мачиков и баща му са направили основен ремонт на апартамента си на столичната ул. "Гурко". Направено е комплексно саниране на фасадата на 5 етажна сграда на същия адрес и ремонт на вила в село Коняво, област Кюстендил.

"С фирмен капитал е закупен луксозен джип на лизинг. Стойността му с лихвите надхвърля 200 000 лв.", каза работилият в Германия Мавродийски.

По думите му бащата на настоящия партиен функционер е оправдал разхода на 264 000 лв. от капитала на "Здравец инженеринг" ООД с "изплащане на задължения към "опасни лица", но не е уточнил кои са те. През август 2010 г. Емил Илиев, известен днес като Емил Мачиков, е изключен от дружеството, на което допреди това е бил управител. Независимо, че са завели дело за част от сумите, от фирмата губят връзка с Илиев, преименуван на Мачиков.

Частният съдебен изпълнител не е успял да го открие, а на името на Илиев/Мачиков не фигурира никаква собственост.

Друго дело е образувано заради изчезнали от касата на дружеството 370 000 лева. Дирите на парите са загубени с излизането на Илиев от дружеството, твърди адвокатът на другата страна. Заради изчезналите суми срещу бившият строителен предприемач и настоящ политик е образувано и досъдебно производство през 2012 г. По-късно то е спряно, защото Емил Илиев бил неоткриваем.

По думите на негови съпартийци в ДСБ тогава той е бил извън България. На 6 юни 2013 г. Емил Ивов Илиев става Емил Ивов Мачиков. Самоличността му бе потвърдена и от Вероника Цветкова, бивш счетоводител на ужиления Кристиян Мавродийски.

След смяната на името през 2013 г. Илиев, вече Мачиков, се впуска в политиката. Още през февруари 2014 г. е назначен от Радан Кънев за главен секретар на на партията Демократи за силна България.

Самият Кънев заяви, че "Хората, които са на отговорни позиции в "Демократична България" в момента нямат престъпни петна в миналото си, включително тези, които са участвали във властта".

В събота пък Мачиков, известен преди като Емил Илиев, бе сред основните лица по време на регистрацията на Демократична България за европейските избори.

Междувременно на страницата на Емил Мачиков в социалната мрежа Фейсбук има позиция, според която той обмисля да съди хората, от където идва атаката.

"На първо място е добре да се знае, че атаката идва от обръча от институти и мисловни тръстове свързани с ГЕРБ, създадени с цел пропаганда и подривна дейност с основна насока "предотвратяване създаването на алтернатива в център дясно, която може да се превърне в заплаха за управлението на модела Борисов". Тези кръгове гастролират безпрепятствено в социалните канали на ДСБ и Демократична България повече от година и са в основата на формирането на политическото съдържание на ТВ Европа, пише Мачиков.

Според него атаката е опит за отговор на мегаскадала с имотите на властта, който води до електорален отлив на партия ГЕРБ. "Осъзнавам, че това е част от предизборната кампания. Учудва ме единствено, че атаката е насочена към мен с оглед на това, че не съм заемал, не заемам и не възнамерявам да заемам държавни постове и най-вече не притежавам никакви имоти", пише Мачиков.

Публикувайки снимката на своя дядо Радко Илиев Мачиков, който е бил политически затворник в лагера "Белене" през 1948-1952 г. той разказва част от семейната си история.

"Всички останали представители на фамилията Мачикови са преследвани и репресирани от комунистическия режим. През 1958 г., когато моят баща Иво е на 16 години, при вписване в регистрите дядо ми взема решение да го запише с фамилно име Илиев, на малкото име на неговия баща Илия, в опит да го предпази от преследване през годините напред", пише представителят на ДСБ.

През 2013 г. аз възстановявам автентичната си фамилия Мачиков по установения съдебен ред. До тогава нося фамилията Илиев, която баща ми продължава да носи и до днес. Това е известно на всички, които ме познават.

"В действителност аз и семейството ми сме потърпевши от липса на действаща съдебна и правораздавателна система.През март 2010 г. бях силово отстранен от създаденото от мен и баща ми дружество "Здравец Инженеринг", а в последствие и незаконосъобразно изключен от него.", пише Емил Мачиков.

Към онзи момент, дали поради наивност или неопитност, не съм си давал сметка, че за да правиш успешен строително-инвестиционен бизнес в България трябва да подаряваш апартаменти на властта, заявява представителят на ДСБ.

По думите му вместо просперитет, свобода, работеща пазарна икономика и истинска демокрация, прехода в България се разви в посока на установяване на плаваща диктатура, корумпирани институции, зависими медии и сливане на държавата с мафията. "Стожерите на това статукво са ДС, бившата комунистическа номенклатура на и техните наследници. Същите използват присъщи за комунистическия режим методи за упражняване на натиск, очерняне, набеждаване и унищожаване на неудобните без съд и присъда.

Добрата новина е, че това управление е към своя край", пише Емил Мачиков.