Само час преди началото на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) от Комисията за противодействие на корупцията излязоха с позиция по темата.

В нея се посочва, че на 5 април вече са били предоставили доклад до президента относно постигнати резултати в противодействието на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество за лица, заемащи висши публични длъжности. Повтаря се отново и че работата и резултатите са оценени както от Европейската комисия, така и от международните партньори.

Нова проверка на терасата на шефа на Антикорупцията

Нова проверка на терасата на шефа на Антикорупцията

От район "Слатина" проверяват постройките на терасата на Георгиев

От Антикорупционната комисия посочват, че атаката срещу звеното идва от двама олигарси и една политическа партия, за което има 2 млрд. и 200 млн. причини, които могат да мотивират не една политическа партия да направи това.
Припомняме, шефът в отпуска Пламен Георгиев при последната си изява пред медиите посочи, че причините за атаката срещу него са 198 милиона.

В изявлението се посочва, че в Комисията тече проверка на информация на приближено лице до политически лидер.

Същото лице, в качеството си на висш държавен служител, възползвайки се от служебното си положение, е извършило злоупотреби, вследствие на което е получило неправомерно парични суми в особено големи размери.
За същото това лице са налични данни, че организира изборите на определена политическа партия.

От комисията не посочват име на лице или на политическа партия.

По същия случай се извършва и втора проверка за изнасяне на информация от служител на Комисията към същото това лице.

"За нас Комисията, сигурността и стабилността на държавата, както и борбата с корупцията, са единствената задача", завършва изявлението.

Пламен Георгиев: Имат 198 млн. причини за компроматна война срещу мен

Пламен Георгиев: Имат 198 млн. причини за компроматна война срещу мен

Нито ще ме разколебаят, нито ще ме отклонят

Припомняме, до напрежението в КПКОНПИ се стигна покрай скандалите с апартаментите на властта на преференциални цени. Председателят на комисията Пламен Георгиев също се озова в епицентъра на скандала - оказа се, че апартаментът му в столичния квартал "Гео Милев" има тераса от 186 квадратни метра, която не са декларирани.

Георгиев е на мнение, че терасата е обща част на блока и не коментира много казуса. Нямало да влиза в обяснителен режим.

При първата си изява пред журналисти Георгиев заяви, че атаката срещу него е компроматна и бизнесмените, които са засегнати от работата на комисията по антикорупция имат 198 милиона причини, за да го атакуват (сума в лева, която е запорирана/конфискувана от антикорупцията - бел.ред.).

Непосредствено след оповестяването на данните, че шефът на антикорупцията е в конфликт, от "Демократична България" настояха за незабавната оставка на Георгиев.

Припомняме и че в момента се провежда Консултативен съвет по национална сигурност при президента Радев във връзка с корупцията по високите етажи на властта.

Румен Радев вече свали доверието от шефа на антикорупционната комисия, канейки на КСНС да присъства неговият заместник.

В същото време БСП внесе в деловодството на парламента подписка с искане Пламен Георгиев да бъде освободен от поста.

Срещу Георгиев се провежда и проверка от прокуратурата.

Пламен Георгиев излиза в отпуск

Пламен Георгиев излиза в отпуск

Проверката е повод да се установи, че винаги е спазвал законите