Не съм се чувал с шефа на ВВС ген. майор Цанко Стойков и не съм получавал указания от президента за скриване на документи. Това заяви пред бТВ началникът на кабинета на Румен Радев по повод разпространените от прокуратурата СРС-та, в които се чува как ген. Стойков и Радев обсъждат проверка на КПКОНПИ за назначението на Десислава Радева за пиар на ВВС.

В записа Радев казва: "Чуйте се с Митко." "Предполагам, че аз с Митко, да" - каза Димитър Стоянов днес, но уточни, че не се е чувал с генерала от 19 февруари миналата година, а записът е от април, но иначе са се виждали. Той бе категоричен, че записаният разговор не е иницииран от президента, а от ген. Стойков и дори се разбира, че президентът не знае и пита за каква проверка става въпрос.

Прессекретариатът на президента не коментира съдържанието на СРС-тата

Прессекретариатът на президента не коментира съдържанието на СРС-тата

Прокуратурата е попаднала на данни за извършено евентуално престъпление от страна на държавния глава

Началникът на кабинета на президента разказа хронологията на назначението на Десислава Радева, от което всъщност е провокирана проверката: През 2014 г. офицерът по връзки с обществеността напуска ВВС заради пенсиониране, г-жа Генчева (б.а. сега Радева) е била назначена за временно изпълняваща длъжността, като преди това е обявен конкурс за мястото два пъти, но не се явява кандидат. Десислава Генчева е била на позицията до август 2016 г., след това е назначен по същия начин друг цивилен служител. "Това е практика, която е напълно законосъобразна", каза Димитър Стоянов. А бракът между Румен Радев и Десислава Генчева е сключен след това.

През 2015 г. пък била извършена проверка на ВВС от Министерство на отбраната и не е констатирано нарушение.

Началникът на кабинета на президента: Това е атака

Началникът на кабинета на президента: Това е атака

Свърши ли доверието в една държава, означава само едно - криза, революция, улица

Димитър Стоянов коментира и "втората тема в сигнала" - за финансовите средства, изплащани за квартира на Радева. "Такива суми се изплащат на всички военни и цивилни служители, които живеят на квартира и не разполагат с жилище. Изплащат се между 100 и 120 лв. затова, че живееш под наем", обясни дясната ръка на Румен Радев.

Той добави още, че не е противозаконен и фактът, че Десислава Радева заема две длъжности - от 2011 г. специалист във финансовата служба, а от 2014 г. - пиар на ВВС. Димитър Стоянов бе категоричен, че нито един документ не е скрит по казуса и всичко е изпратено на КПКОНПИ, а от документите се виждало, че няма конфликт на интереси - както от трудовия договор, така и от договора за наем на квартира.

Румен Радев убеден, че не е вършил нищо нередно

Румен Радев убеден, че не е вършил нищо нередно

Няма никаква идея за какво точно е питането на главния прокурор Иван Гешев

"Ген.Стойков говори за всички тези документи, които трябва да се изпратят поради една причина - 2014-2016 г., когато се случва това, той е бил военен аташе в САЩ. А в разговора се говори да се чуем двамата, защото аз съм участвал в изготвянето на всички документи", обясни Стоянов.

По думите му прокуратурата трябва да каже за какво е слушан шефът на ВВС ген. Стойков. "Мисля, че това е случайност, че се намесва Румен Радев, защото е бил подслушван ген. Стойков", каза началникът на кабинета на президента. Той бе категоричен, че война от страна на президентството с прокуратурата няма. "Това, че е върнал указа за назначаването на Иван Гешев едва ли е причина за такова нещо", каза Стоянов.

Той призна, че е изпратил SMS на главния прокурор на 26-ти януари, но за да инициира поискана среща от президента с прокурора и шефа на ДАНС Димитър Георгиев, за да обсъдят темата с изгонените от България руски дипломати.

Иван Гешев пита КС какво точно е "държавна измяна"
Обновена

Иван Гешев пита КС какво точно е "държавна измяна"

И може ли да разследва президента и вицепрезидента

"Направих опит да се свържа по телефона, чрез двата кабинета, така се уговарят срещи и за КСНС, обаждам се за нагласяване на програмите. В дефицит от време няма как да уреждаме такива срещи с документи. Нали не очаквате да вдигна телефона и да кажа - "Ало, Ваньо", посочи Димитър Стоянов.

Той ба категоричен, че този SMS не е опит за осуетяване на проверката на КПКОНПИ по казуса с президентшата.