Без дебати и разногласия народните представители приеха и на второ четене една от най-съществените промени в Закона за МВР.

Почти единодушно депутатите дадоха в ръцете на президента правото да назначава главния секретар на вътрешното министерство, а предложението за това назначение да дойде от Министерски съвет.

Без спорове депутатите върнаха и ГДБОП в МВР. Само от ДПС изтъкнаха, че не е направен анализ дали службата трябва да се изведе от ДАНС и да се върне в структурата на силовото ведомство.

Припомняме, и преди държавният глава разполагаше с такива правомощия по отношение на главния секретар на МВР, но кабинетът „Орешарски" реши правителството да казва последната дума за главсека.

В новия стар Закон за МВР отново е записано, че главният секретар е висшата професионална длъжност в министерството. Нейната задача е да планира, организира и контролира основните дейности на силовото министерство.

С положителните си гласове народните избраници приеха текст, според който за главен секретар могат да бъдат назначавани лица, които притежават не по-малко от 10-годишен професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне половината са на ръководна длъжност.
Припомняме, първоначалното предложение бе изискванията за главния секретар да бъдат 10 години професионален стаж в службите за сигурност, от които поне половината да са на старша ръководна длъжност. В този си вид текстът поставяше под съмнение мястото на настоящия главен секретар Светлозар Лазаров, тъй като той може да се похвали с 10-годишен професионален стаж, но не и с 5 години на висша ръководна длъжност в системата.

Между първо и второ четене обаче очевидно народните избраници са постигнали съгласие и са премахнали думичката „старша", като по този начин Лазаров отговаря на изискванията и може да остане на мястото си.

В дебата по този текст участие взе единствено народният представител от Реформаторския блок Петър Славов. „В момента се поправят едно от големите недъзи на сега действащия закон. Предстои да се върне на президента едно правомощие, което си беше негово традиционно право", отбеляза Славов.
В крайна сметка напълно спокойно 132-ма народни представители гласуваха „За" промените относно главсека на МВР, само трима бяха против, а четирима се въздържаха.