Глобалните институции като Световната банка са по-значими днес, отколкото бяха, преди 7 години. В света, в който живеем, все повече най-големите проблеми, с които се сблъскваме, са глобални - от климатични изменения до миграция. Това не са проблеми, които една страна или регион може да решава сам, заяви пред БНР българският еврокомисар в оставка Кристалина Георгиева.

Тя даде пример с бежанската криза. "За нас, в Европа, тя е толкова сериозна, че в сегашната ми работа като човек, отговарящ за бюджета, тя е в центъра на моето внимание. Но ние не можем да я решим сами и само тук", заяви Георгиева.

Според нея решението може да дойде, само ако хората в страните, от които тръгват, имат по-добри условия за живот и повече възможности за работа. Това именно е в задачите на Световната банка, изтъкна досегашният ни еврокомисар.

Кристалина Георгиева оценява шанса, който й е предоставен от Световната банка. "Когато се появи такава възможност, разумният отговор е един и той е: "Да".Този пост е много значим. Той се създава за първи път в историята на групата на Световната банка. За първи път в едни ръце се дава управлението на най-голямата съставка на тази група, която се занимава с финансиране на проекти в страните със среден доход и в най-бедните страни", обясни бъдещата си работа Кристалина Георгиева.

Относно шанса на страната ни за представителство в еврокомисията, Георгиева заяви: "Винаги сме имали и ще имаме еврокомисар. Но само един път можем да имаме главен изпълнителен директор на Световната банка. Европа е собственик на около 30% от институциите в групата на Световната банка и е много важно да използва своята инвестиция там добре".

Тя отхвърли мнението, че напускането й на Еврокомисията има връзка с кампанията за генерален секретар на ООН. Участието ѝ в надпреварата е било резултат от това, че няколко източноевропейски страни са помолили Борисов да я издигне като последен шанс Източна Европа, да получи тази позиция. Според Георгиева постъпката на премиера е била правилна.

"Правилно беше и моето решение. Аз нямам никакво съжаление за това, че опитахме", заяви Георгиева, чиято кандидатура бе издигната по време на предишната кандидатура на страната ни - Ирина Бокова.

"С българското правителство винаги сме имали отлични отношения. С премиера Борисов си говорихме преди да взема това решение, така, както сме работили добре досега. Резултатите се виждат, особено по усвояване на еврофондовете в България", заяви Георгиева.