"Направих каквото можах за Агенция "Пътна инфраструктура". Такъв коментар направи бившият вече председател на УС на АПИ инженер Светослав Глосов след редовното правителствено заседание на кабинета "Борисов-3" в Министерския съвет, което всъщност започна с неговата оставка.

Борисов поиска и получи оставката на шефа на АПИ

Борисов поиска и получи оставката на шефа на АПИ

След среща рано тази сутрин в Министерски съвет

Глосов посочи, че си е подал оставката поради трудностите от началото на годината при закупуването на електронните винетки. По думите му това е предизвикало доста сериозно недоволство от страна на гражданите.

Глосов счита, че каквото е могъл, е направил за АПИ и остава с добри чувства с екипа, с когото е работил.

"Нищо лошо към премиера", завърши Глосов

Припомняме, в самото началото на заседанието на кабинета стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е поискал оставката на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов, който веднага я е подал.

Регионалният министър Петя Аврамова информира журналистите, че тази сутрин на редовно заседание на кабинета са били обсъдени проблемите с въвеждането на електронната система за самотаксуване. Премиерът остро е разкритикувал създадената организация при въвеждането на системата и е поискал поемане на отговорност.

Манолова иска по-дълъг гратисен период за е-винетките

Манолова иска по-дълъг гратисен период за е-винетките

Срокът до 15 януари е некоректно определен, смята омбудсманът

"В тази връзка премиерът поиска незабавно оставката на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов, който веднага си я подаде", подчерта тя.

Аврамова не каза кой се очаква да бъде неговият заместник. Тя беше лаконична по темата и заяви, че задачата, по която ще се работи, е незабавно да бъде окомплектовен управителният съвет на АПИ, за да не се получат сътресения в работата на агенцията.

"Продължаваме работата по въвеждането на електронната винетка, продължават действията по въвеждането на тол системата. Предстои много работа, така че всички са мобилизирани и екипът ще продължи да работи при предстоящите задачи", уточни Аврамова.

Регионалният министър смята, че системата за винетките ще бъде надградена. Гражданите ще могат да закупуват винетки от много повече места, за разлика от хартиената винетка. Работи се по идеята да бъдат закупувани на още 2000 точки в държавата.

Борисов разпореди три уволнения заради хаоса с винетките

Борисов разпореди три уволнения заради хаоса с винетките

Двама ръководители в АПИ и съветник на министъра...

Тя поясни, че електронна винетка може да бъде закупена от касите на EasyPay, от магазините на мобилния оператор "А1", bgtoll.bg, vinetki.bg, терминалите за самотаксуване и от граничните пунктове на страната. Освен това винетни стикери могат да бъдат закупени от 1400 пощенски станции и могат да бъдат заплатени в брой.

Арамова призова всички водачи на автомобили да спазват Закона за движение по пътищата, тъй като вече имало много начини да се купи електронна винетка.

Чак след месец с терминали за е-винетки на всички гранични пунктове
Обновена

Чак след месец с терминали за е-винетки на всички гранични пунктове

Чужденците добре знаели как да закупят е-винетки

Припомняме, заради хаоса с винетките до сега имаме подадени три оставки в Пътната агенция. Тази сутрин премиерът Бойко Борисов поиска и получи оставката и на председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов.

На 5 януари рано сутринта премиерът Борисов отстрани от длъжност Антон Антонов - директор на Националното тол управление в АПИ, Радослав Николов - съветник в МРРБ на Аврамова, както и на члена на управителния съвет на АПИ Веселин Давидов. Тримата активно участваха в обясненията защо гражданите не могат да си купят винетки, като обясняваха, че проблем всъщност не съществува и е нормално при нова система да има грешки в началото.

Премиерът Борисов даде срок до 10-15 дни всички проблеми да бъдат решени.

След като бяха получени множество сигнали за липса на терминали по време на извънреден спешен брифинг на 3 януари беше обяснено, че терминали на всички гранични пунктове ще има едва в края на месеца, като загубите от това не са изчислявани. Парлелно с това продажбата на винетки бе организирана в пощите и във веригата на един от мобилните оператори, което започна едва от 8 януари.

Причината за кадровите промени е неуспешния старт на електронните винетки - липсата на терминали на граничните пунктове, неработещи устройства за закупуване на винетки, неясно функционираща система за конвертиране на хартиени в електронни стикери, липсата на винетки по бензиностанциите.