Разследват незаконна сеч на дъбови гори в Ихтиманско, а лесовъдите в страната не са оставени да вършат работата си. Това заяви пред БНР д-р Александър Дунчев - бивш директор на Агенцията по горите и депутат от ПП в 47-ото НС.

"На тях им се налага да прилагат това, което им се разпорежда по партийна, корупционна или някаква друга линия, чрез различни шефове или директно чрез фирмите", каза д-р Александър Дунчев. По думите му зад дървената мафия стоят големи фирми

Разкриха незаконна сеч в района на Своге

Разкриха незаконна сеч в района на Своге

Установен е незаконен добив на 87 букови дървета

"Тези фирми през последните години, заради това че имаше много схеми за продажба на дървесина под пазарната цена, при условия, които само те печелят, с протекциите или съдействието на горски директори или на по-високо ниво, тези фирми заякнаха и започнаха да унищожават конкурентите си. В горите вече работят един, два монополиста и няма кой да ги конкурира, нито контролира", каза Дунчев.

Между 15 и 30% е незаконната сеч в горите в България върху позволеното. Според него това не застрашава напълно горите, но ги привежда в неприятен вид

Незаконна сеч в Тутракан?

Незаконна сеч в Тутракан?

Кметът не знае нищо

"Особено сухите дъбови гори в низините. Те са най-чувствителни на прекомерната сеч, а точно те са най-близки до населените места и там най-много и най-удобно се сече, защото бързо се доставя незаконна дървесина до хората", каза Дунчев.

Той призова хората да са активни и да подават сигнали за незаконна сеч. 

Проверяват незаконна сеч в горите на Хисаря

Проверяват незаконна сеч в горите на Хисаря

За установени нарушения са съставени 131 акта по Закона за горите