Горските служители от Регионална дирекция по горите - София са съставили акт за административно нарушение по Закона за горите на фирма, извършваща дърводобив. Нарушението е констатирано при извършване на проверка по сигнал в държавна горска територия, в землището на село Свидня, община Своге, съобщиха от Министерството на земеделието. Инспектиращите са установили в сечището, за което има издадено позволително за сеч, незаконен добив на 87 немаркирани букови дървета с общ обем от 42 плътни кубически метра дърва. Работата по изясняване на обстоятелствата по случая продължава, като за установеното административно нарушение е съставен акт по Закона за горите на юридическото лице, на което е разрешен добива на дървесина от обекта, с издаденото позволително за сеч. Съгласно нормативната уредба, в срока на действие на издаденото позволително за сеч на фирмата, извършваща дърводобив, отговорността за извършване на сеч на маркирани дървета е върху наетия от нея лицензиран лесовъд.

Незаконна сеч в Тутракан?

Незаконна сеч в Тутракан?

Кметът не знае нищо

Същевременно три екипа горски служители са проверили 189 натоварени с дървесина превозни средства на трите постоянни контролни горски пункта в района на Регионална дирекция по горите - Пазарджик. Констатирани са две нарушения. Съставени са два акта на шофьорите на два товарни автомобила, които не са били оборудвани с GPS проследяващо устройство.

Незаконна сеч на 250 дървета е установена в Севлиевско

Незаконна сеч на 250 дървета е установена в Севлиевско

Горски инспектори са извършили общо 3236 проверки от 29 април до 2 май

Инспектори от държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите са извършили над 4200 инспекции проверки в периода от 27 до 30 май, включително. Съставени са 35 акта и 9 констативни протокола.

Служителите в държавните предприятия са извършили общо 1 969 проверки на 942 обекти за добив на дървесина, 728 превозни средства, 7 ловци, 28 риболовци и на 264 други физически лица. Съставени са 15 акта и са задържани 32,47 пространствени кубически метра дърва, едно моторно превозно средство, две каруци и един моторен трион.

В същия период горските инспектори от регионалните дирекции по горите в страната са извършили общо 2 243 проверки. Инспектирани са 198 обекта за складиране, преработване и експедиране на дървесина, 309 обекта за добив на дървесина, 943 превозни средства, транспортиращи дървесина, 52 риболовци и 741 физически лица.

Дунчев пречи на стабилността на коалицията, според земеделския министър

Дунчев пречи на стабилността на коалицията, според земеделския министър

Волята на ръководството на министерството била за прекратяване на всички корупционни практики

Съставени са общо 9 констативни протокола и 20 акта за установени административни нарушения по Закона за горите. Основно установените с актове нарушения касаят добив на дървесина на немаркирани дървета, съхранение на немаркирана или непридружена с превозен билет дървесина, транспортиране на дървесина от превозни средства без функциониращи GPS - устройства и неотговарящи на нормативните изисквания системи за видеонаблюдение на обект за складиране, преработване и експедиране на дървесина.

Задържани са общо 9,10 пространствени кубически метра дърва за огрев и една каруца.