Финансовият министър Владислав Горанов похвали макрорамката за следващата година.

Бюджетът за 2019 година не е предизборен, заяви той по време на дебатите за бюджет 2019. Властта готвела и предизборен бюджет, но чак за 2020 г. С тези думи Владислав Горанов даде заявка за пълен управленски мандат. Даже прогнозира, че следващите парламентарни избори ще са през 2021.

Повече са социалните разходи в Бюджет 2019. С Бюджет 2019 се въвежда по-справедлив модел за общините, с които по-малките ще получат повече, каза още финансист номер едно.

Отново водещ е принципът на фискална стабилност. Горанов е готов да обсъжда реформите, които обаче не са самоцелни.

Опозицията веднага се заяде.
Няма да подкрепим бюджета за 2019 година, подчерта Йордан Цонев от ДПС. Бюджетът не е торба с пари за социални плащания, предупреди той. Според него неправилно се формирала макрорамката за следващата година.

БСП пък се ядоса на излезлия за кратка пауза Горанов и на отсъствието от пленарна зала на премиера и заместниците му. Няма случай в ЕС да се приема бюджет без премиера, вицепремиерите и със скандалното напускане на първия финансист на държавата, скочи Филип Попов. Левите поискаха почивка.

Председателят на парламента Цвета Караянчева призова в зала да дойде финансовият министър и той веднага се отзова на поканата й.