На 29-и октомври правителството ще приеме проекта на Държавния бюджет за 2019 година и ще го внесе в Народното събрание. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов пред БНР.

За призива на президента Румен Радев да бъде разпределен излишъка в тазгодишния бюджет, финансовият министър обяви, че той е неоснователен.

Румен Радев: Бедността не може да се преодолее при това статукво

Румен Радев: Бедността не може да се преодолее при това статукво

При съществуващите здравни, социални, образователни модели е непосилна задачата

"Всички разходи, които ще бъдат направени в рамките на бюджета за 2018 г., ще бъдат в рамките на гласуваните разходи от българския парламент. Не разбирам за кой излишък говори президентът, но ние няма да надхвърлим одобрените разходи, гласувани с Годишния закон Държавния бюджет", каза Горанов.

Според финансовия министър, ако искаме да изхарчим излишъка, трябва да актуализираме бюджета, а ние нямаме такова намерение.

Припомняме, на 3 октомври правителството даде допълнително 3 100 000 лева на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО). Мотивът - за максимален размер на ангажиментите за разходи. Решението бе прието на заседание на министрите от кабинета "Борисов-3". Актуализацията на бюджета на ДАТО е за максимален размер на разходите за 2018 г.