Президентът Росен Плевнелиев изрази готовност да състави дори нов служебен кабинет, съобщиха от администрацията на държавния глава. Той не вярва, че защитата на конституционните права на българските граждани може да доведе до падане на правителството.

„Ако се наложи да защитя стабилността в държавата, готов съм да упражня своето конституционно право. Винаги съм готов да изпълня конституционните си задължения. Ако е необходимо, готов съм да съставя и трето служебно правителство, но не искам и не трябва да се стига до там“. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев пред журналисти по повод дискусията между парламентарните политически сили по изборните права на българските граждани.

Държавният глава не вярва, че ще се стигне до пресрочни избори. „Не считам, че защитата на конституционните права на българските граждани и дебатът за това как българите по света да могат да гласуват честно, масово и в интерес на демокрацията и легитимността на държавата, трябва да доведе до падане на правителство в България. Затова се надявам на отговорно решение в интерес както на правото на българите да гласуват, така и за гарантиране на стабилността в държавата“, каза президентът в отговор на журналистически въпрос.

Корабът потъва - спрете реформите, зове Нинова и се готви за избори

Корабът потъва - спрете реформите, зове Нинова и се готви за избори

БСП е алтернатива на сегашното управление

Президентът изрази убеденост, че решението на партия АБВ да оттегли подкрепата си за правителството се базира на обмислена и последователна стратегия. „Право на политическите партии е да преценят кога и по какъв начин ще се позиционират“, коментира президентът Плевнелиев.

„Убеден съм, че усилията за стабилност ще бъдат възнаградени от народа“, подчерта държавният глава, като изрази загриженост от рекордния брой кризи в близост до България, продължаващата миграционна вълна, заплахата от тероризма.

АБВ ударно напуска властта
Обновена

АБВ ударно напуска властта

Зам.-министър на регионалното развитие и на спорта, зам.-областният на Русе

Припомняме, във вторник, на 10 май социалният министър Ивайло Калфин подаде оставка, която бе приета. Часове по-късно оставки подадоха зам.-министрите на регионалното развитие Иван Аспарухов, зам.-министъра на младежта и спорта Нина Найденова, областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, зам.-областните управители на Русе, Търговище, Плевен, които са от квотата на АБВ.

Социалният министър Ивайло Калфин обяви, че АБВ излиза в опозиция, но предсрочните избори не са добра опция.

АБВ излиза в опозиция, но предсрочните избори не са добра опция, убеден Калфин

АБВ излиза в опозиция, но предсрочните избори не са добра опция, убеден Калфин

АБВ ще подкрепя работещи решения

Когато нацията ни е притеснена, трябва да се работи за стабилност, да се загърбят безпринципните политически противоречия и да се гарантира дългосрочна перспектива. Искам да видя стабилност, реформи, надграждане и честни президентски избори с качествени кандидати“, допълни президентът Росен Плевнелиев.