В Брюксел подготвят регистрацията на европейска гражданска инициатива, озаглавена: "Да спрем измамите и злоупотребите с фондовете на ЕС". Това реши колегиумът на членовете на Еврокомисията.

Официалната регистрацията на тази инициатива ще бъде на 27 септември 2018 г. От този момент започва да тече едногодишен срок, в който организаторите могат да събират подписи в подкрепа на инициативата.

ДАНС поема разследването на "Бивол" за еврофондовете

ДАНС поема разследването на "Бивол" за еврофондовете

Сигнал е подаден и от вицепремиера Томислав Дончев

Ако в рамките на една година инициативата получи един милион изявления за подкрепа от поддръжници от най-малко седем различни държави от ЕС, Комисията ще трябва да реагира в срок от три месеца. Комисията може да реши да регистрира или не инициативата, като в двата случая трябва да се обоснове.

Съдят управител на фирма, лъгал за да вземе пари по Натура 2000 във Враца

Съдят управител на фирма, лъгал за да вземе пари по Натура 2000 във Враца

Част от дейностите му били отглеждане, подобряване и опазване на изчезващи породи коне

Предложената гражданска инициатива цели засилени проверки за защита на финансовите интереси на Съюза. Предлагат се и по-строги санкции в държавите членки, които не участват в Европейската прокуратура. Решението на Комисията да регистрира инициативата се отнася само до правната допустимост на предложението. На този етап Комисията все още не е анализирала неговото съдържание, уточняват от ЕК.

Изявленията за подкрепа трябва се събират без разграничение между държавите членки единствено въз основа на тяхното участие или неучастие в Европейската прокуратура, според решението. От ЕК поясняват, че съгласно Договорите в правните актове не може да се прави разграничение между държавите членки единствено въз основа на това дали те участват в засилено сътрудничество. Такова разграничение обаче е възможно при обективни причини, например ако съществуват различни нива на защита на финансовите интереси на Съюза.

От ЕК припомнят, че Европейските граждански инициативи бяха въведени с Договора от Лисабон и през април 2012 г. те започнаха да се прилагат като инструмент, чрез който гражданите могат да определят темите, които са на дневен ред. Това стана след влизането в сила на Регламента относно европейската гражданска инициатива, с който се прилагат разпоредбите на Договора.

ГДБОП неутрализира група перничани, източвали еврофондове

ГДБОП неутрализира група перничани, източвали еврофондове

Групата е създадена през 2015 г., а неин лидер е бизнесдама от Перник

След като бъде официално регистрирана, дадена европейска гражданска инициатива позволява един милион граждани от поне една четвърт от държавите — членки на ЕС, да приканят Европейската комисия да предложи правен акт в областите, в които тя има правомощия.

Регламентът относно европейската гражданска инициатива предвижда следните условия за допустимост: предложеното действие да не попада по очевиден начин извън обхвата на правомощията на Комисията да представя предложение за правен акт, инициативата да не е явно в злоупотреба, несериозна или злонамерена и да не е в явно противоречие с ценностите на Съюза.

МВР удари източването на еврофондове и ДДС във видинската махала "Нов път"

МВР удари източването на еврофондове и ДДС във видинската махала "Нов път"

Задържани са общо петима на територията на Видин, Варна и София