Локалната информационна система „Единен фиш" работи безпроблемно на ГКПП Калотина.

Натрупването на опашка на пункта вчера се е получило в резултат на изгорял хард диск на персонален компютър.

С такова становище излезе пресцентъра на МДААР, по повод публикация във в "Нощен труд", в която обвиняват новата система, за задръстванията на граничния пункт.

Припомняме, че системата за плащане чрез единен фиш е въведена на 10 от 11-те сухопътни гранични пунктана страната ни, които се явяват външна за ЕС граница.

Последният граничен пункт, на който трябва да бъде въведена системата, е Гюешево, където тя ще бъде пусната след окончателно приключване на извършваните там в момента строителните дейности.

Един от основните положителни ефекти от използването на тази система е опростяването и унифицирането на процедурата на заплащане - всички дължими такси и глоби се плащат на едно място, в банков офис след преминаването през целия процес на граничен контрол.

Така единния фиш освен че подобрява и ускорява обслужването е и сериозна антикорупционна мярка и спомага за прозрачността и отчетността при плащането на дължимите такси, припомнят от министерството.

В близките месеци МДААР ще представи обобщени резултати за събираемостта на държавните вземания на граничните пунктове, където ще бъде отчетен ръстът на приходите след въвеждането на системата.