Няма да достроим цялата ограда по границата с Турция. Това се коментира в средите на отбраната, научи News.bg от свои източници. Новината потвърди вътрешният министър Румяна Бъчварова пред медиите след заседанието на вътрешната парламентарна комисия.

На въпрос на News.bg дали по цялата граница с Турция от 268 км ще има ограда, тя отговори: „Сегашното финансиране не ни осигурява ресурс за всички тези 268 км.”. Тя обясни, че „там където няма изградена ограда, ще осигурим патрули”.

Патриотите настояват за ограда по цялата турска граница

Патриотите настояват за ограда по цялата турска граница

За опцията да не се дострои оградата по турската

Тя иска да се изгради досега планираното съоръжение. „Там, където остават рискови зони, ще бъде с човешки ресурс”, поясни Бъчварова.

Предишният кабинет на Пламен Орешарски построи 30 км за 7,1 млн. лева. Кабинетът „Борисов 2” започва строеж на още един участък.

Бъдещето на третия етап от оградата засега е неясно, което притеснява експертите по сигурност. Опозицията от доста време се заяжда с МВР шефката Румяна Бъчварова, че строи твърде скъпа ограда – около 4 пъти повече в сравнение с участъка, построен от предишното управление. Тогава строителството на един линеен километър е струвало около 250 хил. лева, а сегашната част - 1 млн. лева за линеен километър.

Обяснението за оскъпяването е, че сега била заложена 5-годишна гаранция за качество, ползвала се и поцинкована тел. Обаче и за предишната част от оградата са били заложени подобни параметри. При корозия и преди, и сега ремонтът е за сметка на строителите. Освен това според опозицията по-трудната част за изграждане е построена от кабинета „Орешарски”. Тази част е в най-пресечената част от границата ни с Турция, категорични са от червената опозиция.

Видео и термо наблюдението е било затруднено заради нелекия участък. Напиращите към границата бежанци се засичали в последния момент от граничарите и те не можели да реагират своевременно. Именно заради това предишният кабинет решил да обезопаси най-тежката част от границата с Турция. Строителството било толкова тежко, че на места бетоновозите не могли дори да влязат и строителите носели бетона на ръка. Според експертите по национална сигурност седем пъти намалява бежанското нахлуване на местата, където има преградно съоръжение.

Ще намалят разходите за охрана, ако има ограда, отколкото ако границата се охранява от военнослужещи, заяви пред News.bg бившият военен министър Ангел Найденов.

За постигнатото временно примирие в Сирия той смята, че това едва ли ще намали чувствително бежанския натиск към Европа. Това е началото на някакъв процес на нормализация, но едва ли може да се разглежда като трайно решение според него. По мнението на Найденов, едва ли в близките години ще се намали драстично бежанския натиск.

“Имаме нужда от трайно решение”, категоричен е бившият военен министър. „Няма съмнение, че то минава през изграждането на съоръжението”, изтъкна той.

В момента областните управители имат отговорността за строителството на оградата. С промени в закона се премахна възможността за строителство по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП), за да се ускори строителството.

Източници от Министерството на отбраната също коментираха, че за момента изграждането върви по план. И до тях достигнала информацията, че няма пари за изграждането на съоръжението по цялата ни граница с Турция.

Темата бе повдигната във вътрешната комисия от червения депутат Красимир Янков. Именно той попита дали ще има съоръжение по цялата граница с Турция, както и как ще се пази тази част, по която няма да има преграда.

„Изграждането на съоръжението е ключово за общата система на сигурност, която в момента поддържаме и планираме да осигури сигурността по отношение на бежанската вълна”, обясни му силовият министър.

Поискали сме доста сериозна сума от Европейската комисия, която би могла да ни помогне, каза още Бъчварова. В тази посока обаче имало юридически спънки. Брюксел не може да ни даде пари за строителство за оградата, но се проверявало дали може да ни подпомогне финансово за съпътстващата пътна инфраструктура. Повече конкретика по темата министърката обеща да даде в началото на март на депутатите.

Опозицията в лицето на червените категорично смята, че трябва да има ограда по границата ни. От ДПС пък я смятат за неработеща мярка и не вярват, че преградно съоръжение ще спре мигрантите.

Интересна е позицията на Патриотичния фронт, които в политическата си програма и приоритети са записали, че трябва да се изгради ограда по границата с Турция и това е една от причините да подкрепят днешната власт.