Международното авиоучение "Тракийска звезда 2021" започна днес, 12 юли и ще продължи до 22 юли. В него участват Военновъздушните сили (ВВС) на Република България, Република Гърция, Румъния и САЩ.

От българска страна съвместни задачи ще изпълнят екипажи на самолети Су-25 от База за предно разполагане - Безмер, вертолети Ми-24, AS-532 AL "Cougar" и Bell-206 от авиобаза Крумово. Ще бъдат включени и формирования от Зенитно-ракетните войски на Военновъздушните сили и от Сухопътните войски.

Авиобаза Граф Игнатиево ще осигурява въздушното ръководство на полетите и логистичната поддръжка на американските сили, като страна-домакин. Румънските и гръцките екипажи на F-16 ще се включат в тренировъчните действия от базовите си летища.

"Тракийска звезда 2021" е международна летателна тренировка, която се провежда във въздушното пространство на Република България, Република Гърция и Румъния и предоставя на участниците възможности да генерират богат опит и реално взаимодействие.

Съгласно нейния сценарий българските ВВС ще усъвършенстват подготовката си в съвместни въздушни действия, като изпълняват полети за нанасяне на удари по обекти, защитавани от групировка за Противовъздушна отбрана и реализират задачи по бойно търсене и спасяване.