И четирите основни политически формации имат проблеми за решаване. Това заяви пред БНР политологът Първан Симеонов.

Той посочи, че ГЕРБ прави сериозен опит за прочистване. Според него точно на кметските избори щяло да си проличи дали това е успешно. Борисов си взима партията отново от Цветанов, обобщи политологът.

По отношение на БСП Симеонов изрази предположение, че вътрешната опозиция дебне евентуален неуспех на местните избори от страна на Корнелия Нинова, която получи още един шанс да се докаже като лидер на партията.

Според политолога е очевидно, че в ДПС са останали под очакванията си на Европейските избори. ДПС търси някакви нови начини за съживяване, защото традиционният електорат на движението лека-полека изчезва, коментира Симеонов.

Президентът насрочи местните избори за 27 октомври

Президентът насрочи местните избори за 27 октомври

Указът на държавния глава е на основание чл. 98, т.1 от Конституцията

Точно на местни избори като че ли политическият процес е все по-малко политически и играят местни феодали, по-малки масиви гласове могат да повлияят, следователно купуването е с доста по-голямо настървение, заяви политологът.

Той бе категоричен, че по места вече отдавна нямало политически различия и хората не се делели на сини и червени. Там в общи линии се гласува крайно прагматично и неполитически, обобщи той и посочи, че вероятно по навик хората очаквали "грозновати местни избори".

Симеонов цитира данни от проучване на "Галъп интернешънъл", проведено след евроизборите, според което 37% от хората, които не са гласували, са посочили, че причината е разочарование от политическите партии. Други 28% пък въобще не са успели да дадат някаква конкретна причина. Според него това свидетелства за още по-голямо отчуждение от политиката.

Пълна каша на местните избори при машинен вот прогнозират социолози

Пълна каша на местните избори при машинен вот прогнозират социолози

За 10 години били направени "маса глупости" с въвеждането на машинното гласуване