Нямаме никакви териториални претенции - нито към Българи, нито към която и да е било друга съседна страна.

Това заяви премиерът на Македония Никола Груевски пред македонската телевизия А1 по повод вчерашната остра реакция на българския държавен глава Георги Първанов.

Припомняме, в Австралия Груевски заяви, че установилите се там македонците имат уникалната възможност да живеят заедно със сънародниците си от Егея и Пирин, защото „няма вардарци, няма егейци, няма пиринци, а съществуват само македонци".

Извинявам се, ако някой ме е разбрал погрешно.

Това предизвика бързия коментар на българския държавен глава, който определи казаното от премиера на Македония като израз на териториални претенции и постави под въпрос подкрепата от България за еврочленството на Македония.

Днес македонският премиер обясни, че речта му пред македонците в Австралия е целяла да ги подтикне да не се разделят по никакви признаци.

Исках да кажа на тези, които са избрали да живеят там, да се уважават взаимно и да не се делят, посочи Груевски. Думите ми са извадени от контекста, отбеляза той.

Премиерът каза още, че много пъти е твърдял, че когато всички страни от Балканите станат членки на Европейския съюз, тогава „всички балкански народи ще живеем в Европа без граници- както сега всички македонци живеят заедно в Австралия.

Човешко е да скараш, но е християнско да се прости, изтъкна още той.

Извинявам се, ако някой ме е разбрал погрешно, посочи премиерът на Македония. Той добави, че е последователен в позициите си и „това, което говори у дома, го казва и навън".

Референдум за името ще има.

Никола Груевски коментира и позицията на Хавиер Солана за спора за името на страната и съвета му в бившата югославска република да не се провежда референдум.
Референдум ще има и за мен това е приключен въпрос, категорично посочи премиерът.

Той изтъкна, че без провеждането на обществено допитване не може да се изясни гражданската позиция относно проблема. Дълбоко съм убеден, че подобен значим исторически въпрос трябва да се реши с участието на всички граждани.

За името на една държава не може да решават само няколко политици или интелектуалци. Това е толкова съществен исторически въпрос, който може и трябва да реши целият народ, обясни още премиерът на Македония.