"На мен ми се иска мнозинството на промяната да излъчи ново правителство, без значение какви са лицата и фигурите в него. Изборите е много вероятно да са наесен, но има вероятност да се състави правителство в рамките на този парламент.

Това заяви социалният министър в оставка Георги Гьоков в отговор на въпрос на News.bg дали сме по-близко до нови предсрочни парламентарни избори или ново правителство в сегашния парламент. Коментарът си той направи, след като участва на международна конференция на тема "Устойчиво икономическо възстановяване с по-добра защита на правата на потребителите: синдикални приоритети и политики".

По думите му едни нови избори трудно биха променили ситуацията в парламента. Колкото повече са партиите и коалициите в едно бъдещо Народно събрание, толкова по-големи ще бъдат пазарлъците и по-трудно ще се състави правителство, посочи социалният министър в оставка.

БСП е готова да вземе третия мандат за съставяне на правителство, защото е отговорна партия, уточни Гьоков в отговор на въпрос на News.bg. Според него обаче логиката, която би трябвало да следва президентската институция при връчването на мандатите не би трябвало да предполага третият мандат да бъде връчен на БСП като пета политическа сила, каза той.

"Следвайки някаква логика за възможност за съставяне на правителство ,не би трябвало на БСП да е връчен третият мандат. Ако бъде връчен мандатът, предполагам, че националните органи на БСП ще вземат своето решение дали да работят в посока съставяне на правителство или да върнат веднага мандата", отбеляза социалният министър в оставка.

Иначе според Гьоков не се случи нещо нормално по време на вота на недоверие, но общо взето мнозинството на промяната било формирано, за да се търси промяна в политиките от управлението на държавата от последните 12 години. Около това се обедини коалицията и от тази коалиция се отдели ИТН, напусна мнозинството на промяната и се обърна към статуквото, добави той.

"Неодобрението, което обществото изказва чрез протестите, са в същата посока, голяма част от тях е в подкрепа на правителството. Дори не казвам, че правителството трябваше да оцелее, но това мнозинство, което се формира срещу статуквото, срещу бившето управление би трябвало да продължи, защото другото е връщане към мрачните времена - нито за пенсионерите пенсии, нито за хората добри неща", предупреди Гьоков.

Премиерът Кирил Петков още не е подал оставка

Премиерът Кирил Петков още не е подал оставка

Консултациите за нов кабинет започват след нея, президентът започва консултации