Самата идея за създаване на подобно нещо - български "Магнитски", е частно гестапо в ръцете на финансовия министър и е ужасяващо. Това няма нищо общо с "Магнитски" и няма нужда от подобно нещо. Това заяви адвокат Николай Хаджигенов пред БНТ относно законопроекта за създаването на българския "Магнитски".

По думите му това е ужасяващо зло и, ако в нечия глава се е зародило подобно нещо, трябва да бъде спряно веднага. Той запита какво стана с "Барселонагейт", с Бойко Борисов и ГЕРБ? Един такъв орган ще се разправи с икономическите и политическите опоненти на властта, които и да са те, смята адвокат Хаджигенов.

Фашизъм, Берия и Гьобелс - всички партии в НС скочиха на българския "Магнитски"

Фашизъм, Берия и Гьобелс - всички партии в НС скочиха на българския "Магнитски"

Политическа патология, но в пленарна зала все още има някакви остатъци на здрав разум

Според него, когато се събаряла диктатурата преди две години, одобрението на хората стигнало 70%, а сега одобрението на цялата тази коалиция няма и 35%. Не може да се оставят ГЕРБ и ДПС да правят каквото си поискат в парламента. Парламентът нищо не работи и тепърва Министерство на правосъдието ще готви проект за "Магнитски", недоумява Хаджигенов.

Той смята, че депутатът от "Продължаваме промяната" Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта изпъквал повече в настоящия парламент и работил повече от всички юристи в настоящето Народно събрание.

От своя страна адвокат Емануил Йорданов заяви, че не е виждал никакъв подобен законопроект, като се опитал да намери в интернет нещо, но не успял. Йорданов иска да види нещо, което е свързано със самата технология за приемане на законите. Ако се внесе нещо скандално, няма да мине и да срещне подкрепа в настоящия парламент, смята адвокат Йорданов.

Асен Василев не се отрече от българския "Магнитски"

Асен Василев не се отрече от българския "Магнитски"

Когато има финален текст, той минава по законовия ред

Според него трябва да се подходи грамотно и да се работи последователно, защото са поставени някакви цели трябва да бъдат изпълнявани в обозрими срокове. В България се появяват законопроекти, за които никой не си признава авторството, посочи адвокат Йорданов, като даде пример с писаната Конституция на ГЕРБ от бившия правосъден министър Данаил Кирилов.

Йорданов заяви, че правосъдната реформа трябва да започне с главния прокурор, после с ВСС и промяна на процесуалните закони.