България днес е в по-добра позиция, от която да постигне дългосрочен успех в областта на върховенството на правото, но пък това е и единствената област, в която страната ни не постигна напредък. С такава равносметка завършва мандата си у нас посланикът на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа.

Тя взе участие в събитие, организирано от Американската търговска камара, на което присъстваха и посланиците на Италия, Германия и Франция, както и служебният правосъден министър Крум Зарков. Припомняме, че мандатът на Херо Мустафа изтече в края на миналата година и вече се знае, че предстои пристигането на друг посланик на САЩ у нас.

Трябва да се направи повече, не че няма старание, но се видя колко е трудно да се прави реформа в институциите, за да се изкоренят проблемите, заяви Н. Пр. Мустафа на конференция на тема "Върховенството на закона и бизнес средата в България".

Херо Мустафа си тръгва оптимист за борбата с корупцията в България

Херо Мустафа си тръгва оптимист за борбата с корупцията в България

Три основни приоритета е устоявала американската дипломатическа мисия в последните години - свързаност, комуникация и борба с корупцията

Тя направи и едно признание - много български чиновници й препоръчали да не се ползва думата "корупция" в България, защото ще я обрече на провал. Херо Мустафа е чувала и за адвокати с куфари и за непрозрачни сделки, но и видяла, че корупцията в България е изкривила самото функциониране на институциите и кой ги контролира. Посланикът изтъкна и че въпреки наложените санкции по закона "Магнитски", няма нито един осъден у нас. "Чуваме за задкулисни сделки, практики. И ние знаем това от първа ръка", посочи Херо Мустафа.

Херо Мустафа вярва, че прокурорите, следователите, съдиите, депутатите са добри, честни хора, които искат да работят в полза на обществото. Предизвикателство е едно малко малцинство, което е създало система, което е за олигархията, искаща да завзема държавните ресурси, посочи тя.

Въпреки това Херо Мустафа заяви, че очаква в следващите години в България да настъпи подобрение с обществените поръчки и да бъдат направени стъпки по отношение на уязвимостта на държавните ресурси. Тя вярва още, че колективните усилия на България ще водят страната в по-добра посока. Промяната трябва да дойде отвътре, българските политици трябва да имат волята и смелостта, гражданите да изискват отчетност от правителството си, призова тя.

Херо Мустафа обясни, че истински партньори, приятели и съюзници работят заедно за подпомагане един на друг и когато България е силна страна, всички са силни. "Аз съм тук да ви кажа, че аз съм един истински приятел на България и винаги ще бъда истински приятел", увери тя.

Евродоклад отчита неефективно правосъдие и зависими медии в България
Обновена

Евродоклад отчита неефективно правосъдие и зависими медии в България

Мащабите на проблема с корупцията у нас не се отразяват адекватно