Държавният глава Румен Радев връчи орден Мадарски конник първа степен на американския посланик у нас Херо Мустафа. Отличието е заради приноса й за развитие на двустранните отношения между България и САЩ и идва в края на мандата на американския посланик.

Президентът оцени личния й принос и всеотдайната й работа за развитие на политическия диалог. На нея се паднала нелека задача да ръководи мисията на САЩ у нас в сложна ситуация. Нахлуването и бруталната война на Русия в Украйна предизвикали устоите на глобалния ред, по думите му, но стратегическият диалог, скрепен формално по време на мандата й, допринесли за преструктуриране на съвместните усилия в редица области. Бяха подписани ключови споразумения, каза Радев. Във фокуса на съвместната дейност била борбата с корупцията и правовата държава. Сигурността и отбраната се наложиха естествено като ключово измерение на нашето ефективно партньорство, заяви Румен Радев. От думите му стана ясно, че и в бъдеще ще разчитаме на САЩ за модернизация на армията ни. Друга ключова сфера на сътрудничеството се оказала и енергетиката. Двустранната търговия бележи непрекъснат ръст, изтъкна още Румен Радев. Херо Мустафа оставяла значима страница в двустранните отношения, по думите му.

На свой ред дипломатът благодари на български език за оказаната чест. Гордея се, че САЩ и България са приятели, партньори и съюзници, подчерта Херо Мустафа и изтъкна, че България е важен член на НАТО и ЕС. Дипломатът очерта военното сътрудничество между двете държави и похвали България, че е оказала огромна подкрепа на украинския народ. Сигурността на България е сигурността и на Америка, отчете американският дипломат. Тя отчете съвместните военни учения и усилията за модернизация на армията ни. САЩ подкрепят диферсификацията на енергийните доставки и приветства изграждането на газовата връзка с Гърция. Също така тя отчете и стремежа на страната ни да диверсифицира ядрените доставки и на доставките на петрол.

Херо Мустафа пожела следващият парламент да приеме законите за разследване на главния прокурор и КПКОНПИ. Истинската промяна може да дойде само от вътре, каза още тя. Отношенията между нашите две страни никога не са били по-силни, изтъкна още Херо Мустафа и обеща винаги да бъде посланик на българската култура.

Херо Мустафа на финала: Не видях осъден за корупция

Херо Мустафа на финала: Не видях осъден за корупция

Единствената област, в която България не постигнала напредък