Засилване на трансатлантическите отношения между Европейския съюз и новата американска администрация прогнозира американският посланик в България Херо Мустафа пред БНР.

Припомняме, Мустафа е била съветник на новия американски президент Джоузеф Байдън по времето, когато той бе вицепрезидент. Тя е съветвала Байдън по въпросите на Близкия Изток и на Южна и Централна Азия.

ЕС и НАТО приветстват Байдън: Отваряме нова глава в отношенията си

ЕС и НАТО приветстват Байдън: Отваряме нова глава в отношенията си

"Европа отново ще има приятел в Белия дом"...

Относно външната политика на САЩ американският дипломат каза, че е рано да се каже какво би предприела новата администрация. Те са от ден на новата си служба и очевидно приоритет ще бъде справянето с пандемията. Наред с това аз съм уверена, че отношенията с Европейския съюз, които са били винаги важни, ще станат по-силни. Очаквам с нетърпение още по-близко сътрудничество с моите колеги от Европейския съюз.

Във връзка с предприети по-рано действия можем да откроим важни области със световен приоритет като климат, кибер въпроси и нововъзникващи технологии."

По думите ѝ мирното предаване на властта и възстановяването на ценностите на управлението чрез избори, свободата на словото и събиранията, са в сърцевината на американската демокрация.

Радев поздрави Байдън по случай встъпването му в длъжност

Радев поздрави Байдън по случай встъпването му в длъжност

Президентът изрази надежда за динамиката на сътрудничеството

"Вчера станахме свидетели на мирно предаване на властта. Бившият президент Тръмп пожела на новата администрация на Байдън голям късмет и успех и каза също, че бъдещето на нашата страна никога не е било по-добро. Нашата демокрация е била поставяна на изпитания и в миналото, но винаги е излизала по-силна от тези изпитания", заяви Н. Пр. Херо Мустафа. Тя даде пример, че досегашният президент Тръмп внесе пред съда твърдения за измами по време на изборите през ноември дори пред Върховният съд.

по всички 60 дела съдиите проведоха справедливи съдебни процеси, произнесоха се със съдебни актове съгласно американското право, и в много от случаите тези съдебни актове дори бяха постановени от съдии, назначени от същия президент - ето това е силна демокрация", обясни Мустафа.

Речта на Байдън с вкус на зеленчук

Речта на Байдън с вкус на зеленчук

Не слушайте какво говори, а гледайте какво прави Байдън, а републиканците така или иначе ще бъдат с аритмия през следващите четири години

Американският посланик в България обясни, че е работила с Джо Байдън преди и знае, че той е обединител. В речта му също бяха посочени важните теми - любов, надежда, оптимизъм - точно това олицетворява Америка. С единство можем да постигнем велики неща - вчера Джо Байдън каза, че това е бил ден на демокрацията и аз вярвам в това, каза Херо Мустафа.

Меркел обещава при Байдън Европа да поеме по-голяма отговорност

Меркел обещава при Байдън Европа да поеме по-голяма отговорност

Има по-голяма възможност за политическо споразумение с президента Байдън