Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че има далеч повече допирни точки за работа с новата администрация на президента на САЩ Джо Байдън, отколкото с администрацията на Доналд Тръмп, информира АФП.

Меркел отбеляза, че Германия и Европа са готови да свършат своята част за разрешаване на проблемите в обтегнатите трансатлантически отношения, включително в борбата с пандемията от коронавирус, климатичната криза и заплахите за сигурността.

Речта на Байдън с вкус на зеленчук

Речта на Байдън с вкус на зеленчук

Не слушайте какво говори, а гледайте какво прави Байдън, а републиканците така или иначе ще бъдат с аритмия през следващите четири години

"Има по-голяма възможност за политическо споразумение с президента Байдън", допълни Меркел пред журналисти и посочи като примери връщането на САЩ в Парижкото споразумение за климата и Световната здравна организация, а също в имиграционната политика.

Но канцлерът поясни, че наблюдателите, които очакват да постигнат съгласуваност по всички въпроси от трансатлантическа важност, ще се разочароват. Според нея ще има дебати как могат да договорят нещата, за да са изгодни и за двете страни.

"Байдън представлява интересите на САЩ, аз представлявам тези на Федерална Република Германия", категорична Меркел.

Световният печат за Байдън: Демокрацията победи в Америка

Световният печат за Байдън: Демокрацията победи в Америка

Демокрацията е истинският победител на президентските избори - използвана от много вестници

Канцлерът обаче обеща да обърне внимание на призивите към Германия и Европа да се положат повече усилия за укрепване на световната сигурност и конкретно отбраната.

"Чувате навсякъде хора с право да казват, че Европа ще трябва да поеме по-голяма отговорност, което означава не само във военната сфера, но също в дипломатическата и много други. Но добрата новина е, че ние в Германия сме готови да го направим, ЕС също е готов да го направи", обясни тя.

Меркел смята, че такива дебати сега трябва да се провеждат на "по-широка основа на споделени убеждения".

Последователи и конспиратори на QAnon са съкрушени от инаугурацията на Байдън

Последователи и конспиратори на QAnon са съкрушени от инаугурацията на Байдън

Вярващ в конспирации: Как се подведохме толкова дълго, всички ли сме идиоти?