Присъединяването на България към Шенгенското пространство са обсъдили българският и холандският външен министър Екатерина Захариева и Стеф Блок.

Холандският външен министър Стеф Блок обясни, че е наясно с граничния контрол, подхода към трафика на хора, борбата с корупцията. В тези области България има нужда от прогрес и стриктна система за влизане в Шенген, категоричен беше той на брифинг след срещата им в сградата на Министерския съвет.

Малко вероятно е до края на мандата на тази еврокомисия да има бюджет за следващия програмен период, но с Холандия смятаме, че районите, които имат нужда от нарастване на кохезията, трябва да получават целеви средства, каза Захариева.

Повод за срещата между Захариева и Блок е 110-та годишнина от установяване на дипломатическите отношения между двете държави.

Двете страни споделят обща визия за Съвета за външна политика в ЕС и ще продължат да развиват икономическото си сътрудничество.

Холандският външен министър подчерта, че 80 милиона евро е инвестицията на холандски дружества в България за изминалата година.

През 2018 г. стокообменът между двете страни е 1.994 млрд. евро. Износът за Нидерландия е 774.3 млн. евро, което бележи ръст с 17.1% спрямо 2017 г. Вносът е 1,220 млрд. евро, което с 9.8% повече. За периода 1996-2018 г. преките инвестиции от Нидерландия в България са 7.8 млрд. евро, с което страната се нарежда на първо място по размер на ПЧИ в България.

След срещата с външния министър Екатерина Захариева премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи на Кралство Нидерландия Стеф Блок обсъдиха интеграционните процеси в ЕС.

Премиерът Борисов изтъкна, че присъединяването към Шенгенското пространство и към еврозоната са сред основните приоритети на страната нии подкрепата на Нидерландия е ключова. Според Борисов, включването ни в Шенген гарантира справяне с всички предизвикателства, свързани със сигурността на външните граници на ЕС. По думите на Борисов запазването на целостта на Шенгенското пространство изисква засилване на контрола върху външните ни граници и подобряване на функционирането на системата за предоставяне на убежище.

Борисов обясни, че оценяваме подкрепата на Нидерландия за кандидатурата на страната ни за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Очакваме конструктивна помощ за започване на преговори възможно най-скоро, каза премиерът и припомни, че очакваме подкрепа и за кандидатурата за седалище на Европейския орган по труда.

По думите на Борисов е изключително важно Нидерландия да остане водещ инвеститор в страната ни, като се разширят възможностите за присъствие на български продукти на холандския пазар.

По случай годишнината от двустранните отношения България подари 110 български рози, които ще бъдат засадени в Холандия. От своя страна министър Блок подари на София лалета - един от символите на Холандия.