"Нова Република" също призова президента Румен Радев да наложи вето върху приетия в последните дни на Народното събрание Закон за концесиите.

Надпартийното дясно обединение изпрати открито писмо до държавния глава, в което определя закона като корупционен. Към президента се отправя призив да не става солидарно отговорен с всеки бъдещ дългосрочен договор, подписан във вреда на българските домакинства.

Припомняме, че президентско вето вече поискаха граждански организации и КТ "Подкрепа".

И КТ „Подкрепа” поиска президентско вето върху Закона за концесиите

И КТ „Подкрепа” поиска президентско вето върху Закона за концесиите

В настоящите текстове имало тежки пороци

В писмото хората на Радан Кънев изтъкват, че новият Закон за концесиите е приет на тъмно в последните дни на 43-тото Народно събрание. За него е гласувало "тематично мнозинство".

От "Нова Република" подчертават, че Конституцията дава право президентът да налага вето върху закони, които не защитават обществения интерес. Затова според тях ще е знаков първият път, в който Радев упражни това си правомощие.

От обединението предупреждават, че ако Радев не наложи вето, държавата и общините ще подпишат десетки, дори стотици договори, които няма да са в интерес на българските граждани. Това дори можело да стане още преди избирането на следващ парламент.

Граждани искат президентско вето върху поръчковия Закон за концесиите

Граждани искат президентско вето върху поръчковия Закон за концесиите

Според тях законът е престъпен и чудовищен

Хората на Кънев подчертават, че мнозинството не е чуло критиките им и е изоставило истинските проблеми на хората, за да приеме докрай този закон. Той е приет без обществено обсъждане, с цената на извънредно заседание и подменен дневен ред.

Според "Нова Република" законът е приет в услуга на тесни корпоративни интереси, като целта е да се "бетонират" за десетки години напред договори за почистване на големите градове с "правилните" фирми.

"Зелените" искат от Радев вето върху Закона за концесиите

"Зелените" искат от Радев вето върху Закона за концесиите

Според тях, се въвеждат "вечни концесии" за близките до властта олигарси

От обединението обръщат специално внимание на скандалното обстоятелство, че концесия по новия закон ще може да бъде сключена и за 100, че и за 1000 години напред, при "подходяща" икономическа обосновка. Това е възможно, защото не било прието предложението за ограничаване на максималния концесионен срок.