Това, което се случи в Русия, ще бъде повторено. Това мнение изрази пред Нова телевизия разследващият журналист Христо Грозев по повод опита за бунт на шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин. Той прогнозира, че в близките шест месеца ще видим завършек на започнатото в Русия.

Според него щетите са за имиджа на Владимир Путин, който досега е бил представян като "човек, който не може да бъде атакуван, който така добре балансира всички различни кули в Кремъл".

Случилото се показало как руският лидер по случайност е спасил поста си.

Грозев коментира и възможните причини, поради които Пригожин е спрял "похода си за мир" към Москва.

Politico: Крахът на режима на Путин ще бъде хаотичен и насилствен

Politico: Крахът на режима на Путин ще бъде хаотичен и насилствен

Кремъл е разкъсван от противоречия

"От една страна Пригожин не получи очакваната подкрепа от някои от своите поддръжници, може би хора в специални служби, които му бяха обещали или намекнали, че ще получи подкрепа", отбеляза той.

По негови думи много важен елемент е подкрепата, която е очаквал от генерал Суровикин, който в момента на практика ръководи военната операция в Украйна. Американското разузнаване е знаело, доколкото разбираме от днешна статия в "Ню Йорк таймс", за това, че Суровикин е бил посветен в плановете на Пригожин, посочи Грозев. Друга възможна причина за спиране на бунта според него е възможен натиск от специалните служби на ФСБ.

Андрий Йермак: Времето на Путин изтича

Андрий Йермак: Времето на Путин изтича

Руският президент е изправен пред най-сериозното предизвикателство за властта си