Прекъснатият бунт на "Вагнер" показва, че войната на Москва в Украйна пропуква руската мощ. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от "Франс прес".

Той предупреди, че нестабилността в Русия, която е ядрена сила, "не е нещо добро".

"Случилото се този уикенд показва, че войната срещу Украйна разбива руската мощ и засяга руската политическа система", подчерта топ дипломатът на ЕС на среща на външните министри на Съюза.

"Със сигурност не е добре да се види, че ядрена сила като Русия може да изпадне в нестабилност. Това също е нещо, което трябва да се вземе под внимание", отбеляза той.

Макрон все още предпазлив за ситуацията след бунта на Пригожин

Макрон все още предпазлив за ситуацията след бунта на Пригожин

Но вижда разцеплението в руските сили

По думи на Борел най-важното заключение във войната срещу Украйна, започната от руския президент, е, че чудовището, което Владимир Путин е създал с "Вагнер", се е обърнало срещу създателя си.

"Чудовището действа срещу своя създател, политическата система показва крехкостта си и военната мощ се пропуква", отчете той.

На редовната си среща в Люксембург министрите на външните работи от страните членки на ЕС се опитаха да преценят последиците от бунта.

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом заяви, че безредиците са "вътрешна работа" на Русия. Той настоя, че "най-важното" е подкрепата на Украйна, за да може тя да си върне територията.

Блинкън: Бунтът на Пригожин разкри нови пукнатини във властта на Путин

Блинкън: Бунтът на Пригожин разкри нови пукнатини във властта на Путин

Напрежението, предизвикало бунта, нараства от месеци, констатира държавният секретар на САЩ

От своя страна, Борел посочи, че външните министри от ЕС са готови да одобрят нов помощен пакет за Киев на стойност 3,5 милиарда евро. Представител на ЕС добави, че блокът "следи отблизо" ситуацията в Русия след кризата с групировката "Вагнер".

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок пък отбеляза, че събитията са "вътрешна борба за власт в Русия" и страната ѝ няма да се меси в тях.

Виждаме опустошителните последици от руската агресивна война и върху властовата система на Путин, отчете тя.

НАТО: Бунтът на "Вагнер" показа голямата стратегическа грешка на Русия да нападне Украйна

НАТО: Бунтът на "Вагнер" показа голямата стратегическа грешка на Русия да нападне Украйна

За Столтенберг сега е още по-важно да продължи подкрепата за Украйна

Френският външен министър Катрин Колона заяви, че напрежението показва "пукнатините и разломите" в руската система, но ЕС остава "предпазлив" и не иска да бъде упрекнат в намеса.

Външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис пък призова Запада да не се "разсейва" и да се съсредоточи върху засилването на подкрепата за Украйна.

"Няма нужда да мислим за смяна на режима в Русия, нито е необходимо да го планираме - руснаците са напълно способни да направят това сами", подчерта той.

Наемниците от руската ЧВК "Вагнер", предвождани от лидера си Евгений Пригожин, настъпиха към Москва, за да премахнат "корумпираното и некомпетентно военно ръководство на Русия". Не след дълго обаче внезапно те се върнаха обратно към контролирана от Русия територия в Източна Украйна след споразумение с Кремъл, сключено с посредничеството на беларуския лидер Александър Лукашенко.

Беше договорено предоставянето на имунитет на бунтовниците в замяна на връщането им в лагерите. Неясно обаче остава дали Путин се е съгласил да направи смяна във висшето военно ръководство, или да склони на някакви други отстъпки.

Надежда Нейнски съзря в бунта на Пригожин уязвимостта на Русия

Надежда Нейнски съзря в бунта на Пригожин уязвимостта на Русия

Вътрешната подкрепа в страната била силно разколебана