Христо Иванов внесе писмо до премиера Бойко Борисов с настояването да бъдат отворени досиетата на прехода, съобщават от "Демократична България".

В него той посочва, че много от престъпленията от този период са останали ненаказани и липсата на справедливост се усеща остро от българското общество.

Държавните институции дължат на гражданите цялата информация за възникването на различните групировки, кои са лицата в тях, техните връзки и зависимости, криминалните им деяния и последиците от тях, нерегламентираните средства за въздействие, които доведоха до тази безнаказаност, категоричен е съпредседателят на "Демократична България".

Христо Иванов напомни, че още чака документите за Нефтохима

Христо Иванов напомни, че още чака документите за Нефтохима

Настоява премиерът да изпълни обещанието си от преди месец

Той допълва, че въпреки изтеклите срокове за защита на информацията, съдържаща се в полицейските преписки от този период, досиетата остават недостъпни за гражданите.

По тази причина настоява МВР и Държавна агенция "Национална сигурност" да направят оценка на полицейските разработки. Той подчертава, че е особено важно в архивите да бъдат бъдат предадени в общ достъп разработките относно политическите лица от последните 30 години, включително и на самия Борисов.

Такава заповед би била едно достойно последно действие, преди да подпишете оставката си, която продължаваме да очакваме без всякакво отлагане, завършва Иванов писмото си до премиера.

Припомняме, преди дни Христо Иванов призова премиера да изпълни обещанието си от преди месец и да разпореди публикуването на ревизионните актове, издадени на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас".