Лидерът на "Да, България" Христо Иванов отново поиска да бъде освободен общинския път към плаж Росенец, съобщиха от обединението "Демократична България", в което е и партията на Иванов. Това стана на пресконференция в Бургас.

Иванов даде изявление и заедно с журналисти се отправи към плаж Росенец, където видя, че оградата до плажа е частично отстранена. "Очевидно, разбирайки, че ние ще дойдем, е била премахната половината ограда, което за мен е свидетелство за две неща: че общественият натиск работи и че смятат да преградят отново, след като си тръгнем. Оградата очевидно може всеки момент да бъде върната, затова искам да предупредя кмета на Бургас, че ако тук не бъде установена възможност трайно за достъп, ще бъдем принудени да призовем хората отново към масово плажуване."

Иванов иска МРРБ да издаде акт за държавна собственост на плажа на Росенец, който досега не е бил актуван. Според отговор от ведомството, те били изненадани, че там има плаж и го смятат за новообразувал се. От МРРБ са отпратили казуса към Министерство на туризма, което също не е успяло да стигне до плажа заради поставената ограда.

Учени от БАН поискаха оставка на кабинета Борисов-3

Учени от БАН поискаха оставка на кабинета Борисов-3

Никой не вярва, че това правителство е способно да организира избори, твърдят те

Без отговор до момента е и питането до областния управител за това дали е предприел действия за изземване на имота (т.нар. летни сараи на Доган - б.р.), който е публична държавна собственост, както и сигнал до ДНСК и кмета на Община Бургас, с искане за проверка какво е състоянието на "административната" сграда на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Иванов пита защо сградата не е пусната в експлоатация и да се уточни какъв е режимът и има ли акт 16.

По думите на кмета, пътят до имота не може да се изземе, защото имало Подробен устройствен план, който се обжалва. Иначе пътят е публична общинска собственост.

Бареков чака Христо Иванов на Буджака край Созопол

Бареков чака Христо Иванов на Буджака край Созопол

"Няма заграден плаж, защото плаж няма"

Според общинския съветник от "Демократична България" Димитър Найденов каквито и ремонтни дейности да вървят в този имот, няма правно основание, на което пътят да бъде преграждан.

"Твърдението на кмета е некоректно, защото, когато един ПУП се обжалва, това означава, че не е влязъл в сила, което означава, че пътят все още си е общинска собственост", каза Найденов.

"Физически винаги е имало връзка между общинския и държавния път. Цялото твърдение, че това било път с отпаднало предназначение, защото той забивал в частен имот, всъщност се оказва една лъжа, на която беше основан целият този казус", обясни настояването си Христо Иванов и допълни, че това е емблематичен казус, защото касае Ахмед Доган, който винаги е бил изключение.

ам няма нито едно законно нещо: оградата, самата сграда, яхтеното пристанище, имотите... каквото и да вземете, има огромно количество въпроси, които опират до действията на държавата. Нашето настояване е всичко да се урегулира, държавата да си свърши работата. Защото нашият проблем е с държавата, която си затваря очите", каза Иванов.

Относно случката от преди месец на плаж Росенец, Иванов обясни, че не са получили информация от НСО колко струва охраната на Ахмед Доган.

Той коментира и общинския съветник Иво Баев като каза, че е въпрос на доверие, но от ДСБ ще решават казуса.

Лидерът на "Да, България!" коментира и факта, че няма видими действия предприети за премахването на яхтеното пристанище."Чакаме Валери Симеонов да ни отговори на въпроса кога ще изпълни обещанието си да разруши това яхтено пристанище. И кога Зам.-министър Нанков ще поеме отговорност за подписа си с който е легализирал тази незаконна и антиконституционна конструкция, превръщайки яхтеното пристанище в поземлен имот", заяви Иванов.

При обиколката си Иванов призова и премиера Бойко Борисов да покаже ревизионните актове на НАП за Лукойл, за да стане ясно как се облага нефтеният гигант. Неговата партия е завела дело и има решение на съда, постановяващо, че НАП да предостави информацията, но това до момента не се е случило.

Почти по същото време премиерът Бойко Борисов показваше на зам.-министър Николай Ненков строящи се пътища и обясняваше, че Иванов трябва да се погледне в огледалото.

Борисов обеща интересни решения за успокоение на хората

Борисов обеща интересни решения за успокоение на хората

Препоръчва на Христо Иванов да се погледне в огледалото

Сякаш в отговор на призива на Борисов Иванов да се погледне в огледалото, лидерът на "Да, България" заяви: "Г-н Борисов, стига сте се крил. Направете поне едно действие с чест".

Пред "Свободна Европа" Христо Иванов обясни за репликата на бившия депутат Димитър Ламбовски, с която той го намесва с името на бизнесмена Младен Михалев - Маджо.

По думите на Иванов той бил притеснен за сигурността на самия Ламбовски. бил обект на заплахи заради разследване на Антикорупционния фонд по случая "Осемте джуджета".

Иванов твърди, че не е имал възможност да разговаря след това с г-н Ламбовски и няма представа кой е човекът, наречен от него "той" в разговора.

Иванов отрече да познава Маджо и отбеляза, че по всяка вероятност преекспонирането на притеснението в реакцията му е опит на ГЕРБ да се възползват от ситуацията.

Вчера в интервю за европейското издание на "Политико" лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" заяви, че Брюксел и Берлин трябва да поемат отговорност за това, че са помогнали българската съдебна система и други ключови институции да бъдат предадени в ръцете на олигархичната мафия.