Бившият председател на "Да, България" Христо Иванов няма да бъде депутат, както заяви самият той.

Въпреки че е избран за народен представител в 50-ото Народно събрание от 24 МИР, той ще положи клетва и веднага след това ще подаде заявление за предсрочно прекратяване на пълномощията му.

"Да, България" счита, че след приключване на изборния ден компетентният орган, пред който следва да се подаде оставка, е Народното събрание.

Наложената практика за подаване на заявление пред ЦИК за заличаване от кандидатските листи след приключване на изборния ден не отговаря на процедура, предвидена в Изборния кодекс, посочват от партията.

ЦИК утвърди и новите депутати
Обновена

ЦИК утвърди и новите депутати

Съпредседателят на "Да, България" Христо Иванов е избран за депутат, въпреки че обяви, че се отказва от депутатското си място

Те допълват, че процедурата е била подлагана на обществен дебат и критики и ДБ е настоявала да бъде преустановена.

Припомняме, съпредседателят на "Да, България" Христо Иванов преди дни хвърли оставка. Причината - резултатът от изборите за ПП-ДБ изисква сам по себе си поемане на отговорност.

Иванов обяви, че няма да влезе като депутат в следващото Народно събрание, но фигурира в списъка с депутати, обявен от ЦИК. Той смята да посвети времето си не само на своето семейство, но и на партията. 

Христо Иванов хвърли оставка
Обновена

Христо Иванов хвърли оставка

Той няма да влезе и като депутат в следващото Народно събрание

По-късно Христо Иванов заяви пред БНР, че от никъде не си тръгва, не е млъкнал и ще продължи като гражданин и активен човек да оказва съпротива на това, което следва. По думите му най-важното оттук нататък не е седенето в Народното събрание и дали той ще бъде лидер на "Да, България", а да започне наново разговорът за обединение по важните теми в демократичната общност, която е разединена заради различни виждания по отношение на приоритетите. Той отбеляза, че ПП-ДБ са претърпели тежка загуба на вота на 9 юни, но избирателите им, които не са гласували, не са дали подкрепата си за други партии, тоест - не са затворили вратата. Той също така е недоволен, че решения на партиите в коалицията продължават да се обявяват несъгласувано.

Запитан дали ако бъде сформирано правителство с мандата на ГЕРБ, причината ще е, че лидерът на партията Бойко Борисов се страхува от Делян Пеевски, Иванов отсече: "Ако има правителство, ще е заради това". По думите му Борисов знае, че управление с Пеевски ще бъде изключително грозно, репресивно, корупционно, но няма къде да ходи. Христо Иванов изтъкна, че Делян Пеевски разполага с обичайния инструментариум - информация, която би могла да причини неприятности. Според него, ако Борисов има шанс да се измъкне от тази прегръдка, ще опита, не се знае дали ще успее. Той заяви, че лидерът на ГЕРБ е изтървал тази възможност, като позволил на Пеевски да закара България на избори. "Уязвимостта на този кабинет ще води до това, че ще управлява с огромна корупционна динамика и бързо нарастваща репресия. Тези репресии може да свикнат по-далече, отколкото сме свикнали да очакваме", предупреди бившият председател на "Да, България". Христо Иванов посочи още, че Бойко Борисов прави и панически опити за примирие с президента Румен Радев.